Kroonprinses Victoria van Zweden is de populairste buitenlandse royal. Ze werd gekozen door 30.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel in het jaarlijkse Koningsdag onderzoek. Victoria krijgt 9,2 procent van de stemmen.

Ze wordt op de voet gevolgd door Prins William van Engeland met 9,1 procent. Het hele Engelse Koningshuis is populair, want op drie staat koningin Elizabeth en op vier hertogin Kate.

De deelnemers vinden Victoria een mooie, moderne vrouw met een vrolijke uitstraling. Ze wordt vaak vergeleken met Máxima. Prins William wordt gewaardeerd omdat hij minder stijf is dan de rest van zijn familie en op zijn moeder Diana lijkt. Veel ondervraagden geven aan dat ze hopen dat prins Charles wordt overgeslagen voor de Engelse troon.  Voor koningin Elizabeth is veel respect, ze vinden haar een waardige koningin op haar leeftijd.

Willem-Alexander in de lift

In Nederland is Máxima al jaren het populairste lid van het Koninklijk Huis.  Ze krijgt dit jaar 33 procent van de stemmen. De jas die ze onlangs in Duitsland droeg lijkt nauwelijks invloed te hebben.  Een kleine meerderheid (54%) ziet geen probleem in de jas waarvan de versieringen volgens kritici op hakenkruisen zouden lijken.  Een derde (32%) vindt de jas niet kunnen.

Willem-Alexander eindigt op de tweede plaats met 20 procent. Dat is iets hoger dan vorig jaar (15%). Veel mensen die vorig jaar nog voor Beatrix kozen stemmen nu op Willem-Alexander. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn moderne koningschap en maatschappelijke betrokkenheid. Mr. Pieter van Vollenhoven is derde (10%) en prinses Beatrix vierde (6%) .

Ruimte voor moderner volkslied?

Dichter des vaderlands Anne Vegter vindt het tijd voor een moderner volkslied. In het onderzoek werd gevraagd in hoeverre mensen het daar mee eens zijn. De helft (52%) vindt dat het Wilhelmus moet blijven zoals het nu is. Maar vier van de tien deelnemers zien er wel wat in om het volkslied wat meer van deze tijd te maken. Volgens een kwart (24%) mag het Wilhelmus wel een klein beetje gemoderniseerd worden, 16 procent wil zelfs een heel nieuw volkslied.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 30.000  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is gehouden van 21 tot en met 26 april 2016. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software is van Vision Critical.

Download