Het homo-huwelijk roept tien jaar na invoering nog steeds weerstand op. Eenvijfde van de 23.000 ondervraagde Nederlanders noemt het huwelijk nu een slechte zaak. Een bijna gelijke groep (18 procent) is voor afschaffing ervan. Dit blijkt uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel, dat afgelopen week gehouden is.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat stellen van hetzelfde geslacht ook voor de kerk moeten kunnen trouwen. Vrouwen in het onderzoek zijn liberaler dan de mannen. Op de vraag in welke gevallen stellen van hetzelfde geslacht samen kinderen mogen opvoeden, antwoordt 55 procent van de vrouwen dat dat altijd mag tegen 73 procent van de mannen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 23.000 leden mee van het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek vond plaats tussen 23 en 29 maart 2011. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op onderzoeken die langer dan een dag duren respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vrouwen omarmen homo-huwelijk meer dan mannen

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.