Bij de meeste kinderdagverblijven houden niet de hele dag twee volwassenen toezicht op de kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag, Abvakabo FNV en CNV Publieke zaak onder 900 medewerkers in de kinderopvang.

Volgens de Commissie-Gunning betekent het ‘vier ogen’ principe dat er de hele dag twee mensen toezicht moeten houden. Dat kan door twee gediplomeerde begeleiders op een groep, door de inzet van stagiaires of door mee te kijken via een glazen wand. Minister Kamp overweegt de aanbeveling wettelijk te gaan verplichten. Tweederde (63 procent) van de ondervraagden staat daar achter.

Niet haalbaar

De meesten denken dat het ‘vier ogen toezicht’ de veiligheid verbetert. Maar ze zien grote problemen bij de uitvoering. De helft (49 procent) van de medewerkers meent dat invoering van de maatregel op het eigen kinderdagverblijf niet haalbaar is. De belangrijkste reden hiervoor is het ontbreken van geld. De helft (53 procent) zegt door de bezuinigingen minder veiligheidsmaatregelen te kunnen uitvoeren.

Schijnveiligheid

Veel deelnemers merken op dat veiligheidsmaatregelen nooit waterdicht zijn. Tweederde (65 procent) denkt dat als iemand kwaad wil, die toch wel zijn gang kan gaan: "Een beetje onzinnig en niet realistisch. Als de groep buiten speelt, en één kind moet naar het toilet, moet dan ook de hele groep naar binnen?"

"Het is schijnveiligheid. Je kunt als je wilt ook ‘onder vier ogen’ je kansen grijpen. Bijvoorbeeld tijdens pauzes, slaapkamerdiensten, tijdens plasmomentjes of bij het buitenspelen."

Ouders kritisch over mannen

In het onderzoek is ook gevraagd of er het afgelopen jaar iets veranderd is in de omgang met de kinderen, collega’s en ouders. In relatie tot de kinderen valt het mee, een enkeling houdt wat meer afstand tot de kinderen. Eén op de zes (17 procent) let beter op het gedrag van collega’s. De ouders zijn kritischer op de medewerkers, in het bijzonder op mannen. Bij één op de drie groepen waar mannen werken heeft iemand meegemaakt dat ouders zich verzetten tegen mannelijke medewerkers.

"Helaas heeft onze mannelijke collega best last gehad van de hele situatie die in Amsterdam zich heeft voor gedaan. Hij werd soms haast bekeken alsof hij medeplichtig was en dat was voor hem een verschrikkelijke tijd", aldus een deelnemer.

Drent vervolgen

Onlangs werd bekend dat Albert Drent, de voormalige directeur van ’t Hofnarretje niet strafrechtelijk vervolgd wordt. De crechemedewerkers zijn het hier niet mee eens, 61 procent vindt dat hij wel vervolgd moet worden. Zij vinden dat hij wel verantwoordelijkheid draagt.

Volgens zes van de tien (zestig procent) ondervraagden zijn op hun kinderdagverblijf de ‘vier ogen’ toezicht niet de hele dag aanwezig. De belangrijkste aanbeveling van de Commissie Gunning om de veiligheid te verbeteren na de Amsterdamse zedenzaak wordt hiermee niet in de praktijk gebracht.

Over het onderzoek

Het actualiteitenprogramma EenVandaag (TROS/AVRO) deed onderzoek onder personeel van kinderdagverblijven voor kinderen tot 4 jaar in samenwerking met Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak.

Centrale vraag: is er iets veranderd een jaar nadat de Amsterdamse zedenzaak in de publiciteit kwam? Gaan medewerkers anders met elkaar en de kinderen om? Welke veiligheidsmaatregelen brengen ze al in de praktijk en welke vinden ze haalbaar?

Het onderzoek is gehouden tussen 25 november en 6 december 2011.

Aan het onderzoek deden 900 medewerkers in de kinderopvang mee: vakbondsleden en niet-vakbondsleden.

Kijk ook op MijnVakbond en Abvakabo FNV.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.