De achterban van de VVD heeft moeite met de aankoop van de JSF. De helft (46 procent) van de VVD-stemmers is tegen de aanschaf van JSF-toestellen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 10.000 mensen.  

41 Procent van de VVD-kiezers ziet het wel zitten met het nieuwe gevechtsvliegtuig. Bij de achterban van de andere regeringspartij, de PvdA, is de weerstand veel groter. Driekwart van de PvdA-stemmers (77 procent) is tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter.

Geen tweede Fyra

Van alle ondervraagden is 65 procent tegen de aanschaf van de JSF. Volgens hen is het toestel te duur en blijven er steeds maar kosten bij komen. ‘We willen geen tweede Fyra’ zeggen veel mensen.  Zij vinden dat er goedkopere alternatieven zijn en dat  Nederland zulk geavanceerd materiaal niet nodig heeft.  71 Procent vindt het onverantwoord om in crisistijd 4 miljard aan de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen uit te geven.

Een kwart, 25 Procent wil wel JSF-toestellen aankopen. Zij vinden het onverantwoord om al het geld dat er al in geïnvesteerd is weg te gooien. Bovendien verdienen onze militairen het beste materiaal en is het goed voor de werkgelegenheid.  Alleen bij het CDA is een meerderheid (55 procent) voor de aanschaf van de JSF. 

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 10.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.

Het onderzoek vond plaats op 14 juni 2013.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50..000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.