Zolang het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar mogelijke corruptie van Van Rey mag hij van VVD-leden géén kandidaat zijn voor de gemeenteraad in Roermond. 

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 500 leden van de VVD. Op het VVD-congres komende zaterdag staat een motie gepland die VVD-politici voortaan verbiedt kandidaat te zijn zolang er een strafrechtelijk onderzoek tegen hen loopt.

Ingrijpen VVD-hoofdbestuur

In november wordt de kieslijst definitief vastgesteld. Ook als er dan nog geen duidelijkheid is van het OM wil 71 procent van de leden Van Rey niet toelaten tot de kieslijst. Als de VVD Roermond Van Rey toch op de lijst zet willen de meeste leden (61%) zelfs dat het hoofdbestuur van de VVD ingrijpt. “Van kandidaten mag men niet alleen verwachten dat ze een smetteloos blazoen hebben maar ook dat discussie daarover niet aan de orde is,” stelt een deelnemer. Zeven op de tien leden (69%) vinden dat de kwestie rond Van Rey de VVD landelijk schade toebrengt.

'VVD-bestuur Roermond maakte fout'

VVD-leden vinden in ruime mate (68%) dat de VVD Roermond een fout heeft gemaakt: Jos van Rey had nooit moeten worden voorgedragen als lijstduwer. Het bestuur besloot vorige week Van Reys kandidatuur op te schorten tot november. 41 Procent van de leden vindt dat de juiste beslissing, maar de grootste groep (43 procent) vindt dat het bestuur veel verder had moeten gaan en Van Rey definitief had moeten schrappen.

Een van de leden zegt:

'Opschorten is een slappe oplossing, maar is natuurlijk nog altijd beter dan Van Rey gewoon op de kandidatenlijst laten staan, Ze hadden hem daar natuurlijk nooit op moeten zetten.'

Eén op de tien leden vindt dat Van Rey wel op de lijst had moeten blijven staan.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 500 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die op dit moment lid zijn van de VVD. Het onderzoek vond plaats van 18 tot 21 mei 2013. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Ook L1 besteedt vandaag aandacht aan het onderzoek.

Download

Zorgen partijtop VVD om 'kwestie Van Rey'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.