Het UMC Utrecht opent vandaag de eerste eicelbank in Nederland. Uit eerder onderzoek van EenVandaag blijkt dat de helft van de ondervraagden vóór het opzetten van een eicelbank in Nederland is.

Twaalf procent van de vrouwen onder de 46 jaar zou serieus overwegen om eicellen te doneren. De uitgebreide resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De eicelbank is bedoeld voor vrouwen die niet op een andere manier met eigen eicellen zwanger kunnen worden. Zij kunnen hier zwanger worden met behulp van eicellen van een onbekende donor. Andere vrouwen kunnen hun eicellen doneren om dit mogelijk te maken. Zij ontvangen hiervoor een onkostenvergoeding van maximaal € 1000. Vrouwen tot 45 jaar kunnen in aanmerking komen voor een onvruchtbaarheidsbehandeling.

Prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde van het UMC, vertelt in de uitzending over de mogelijkheden van de eicelbank: “Met de oprichting van de eicelbank voorzien wij in een duidelijke behoefte bij een bepaalde groep vrouwen waardoor zij eindelijk in eigen land terecht kunnen.” SP-Kamerlid Van Gerven plaatst kritische kanttekeningen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.