Voor het eerst sinds de verkiezingen slaat de PVV weer een gat van drie zetels met andere partijen. Dat blijkt uit De Peiling, de politieke analyse van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De partij van Wilders moet alleen de VVD voor zich dulden.

De PVV wint twee zetels is nu de tweede partij met 20 zetels. GroenLinks (17 zetels) en het CDA (16 zetels) volgen op enige afstand. De VVD verliest een zetel, maar is nog altijd veruit de grootste partij met 31 zetels. Coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie blijven deze maand gelijk, op 13 respectievelijk 6 zetels. Bijna een jaar na aantreden staat de vierpartijencoalitie van Rutte daarmee op 66 - een verlies van 10 zetels ten opzichte van de Kamerverkiezingen.

De VVD blijft de grootste partij in de peiling 

‘Rot op’ mag niet

Geert Wilders was de afgelopen week in het nieuws door zijn optreden bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Zo had hij een confrontatie met DENK-leider Kuzu waarin de politici elkaar ‘rot op’ toeriepen. Stemmers van PVV en Forum voor Democratie vinden dat zo’n toon moet kunnen in de Tweede Kamer, maar staan daar wel alleen in. Een meerderheid (67 procent) vindt dat dergelijk taalgebruik niet kan. Twee derde (66 procent) vindt dat Kamervoorzitter Arib in zulke situaties voortaan eerder moet ingrijpen.

Wilders refereerde in een debat met Pechtold aan diens privéleven. Ook dat mag niet, vinden veel deelnemers (64 procent). ”Tweede Kamerleden hebben een voorbeeldfunctie. Ze vragen wel normen en waarden van de burgers, maar doen zelf aan schelden en zwartmakerij”, zegt een deelnemer.

Plan Dijkhoff

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff stelde voor om criminaliteit in probleemwijken zwaarder te bestraffen. 63 procent vindt dat geen goed plan. Andere onderdelen van Dijkhoffs bredere voorstel kunnen wel op steun rekenen.

Zo vindt 56 procent dat kinderen tot 4 jaar verplicht naar de opvang moeten en steunen zeven op de tien (69 procent) verplichte les over democratische waarden.

info

De hele zeteluitslag:

-VVD 31 (-1)

-PVV 20 (+2)

-CDA 16 (-1)

-D66 13 (-)

-GL 17 (+1)

-SP 12 (-2)

-PvdA 8 (-)

-CU 6 (-)

-PvdD 8 (+1)

-50PLUS 5 (-)

-SGP 3 (-)

-DENK 2 (-)

-FvD 9 (-)

Over dit onderzoek 

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.049 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 21 tot en met 24 september 2018. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, gehouden op 24 en 25 september, deden 20.143 deelnemers mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.