Sinds bekend is dat Marijnissen de nieuwe lijsttrekker van de SP is, groeit de partij gestaag. De partij heeft sinds november vier virtuele zetels gewonnen en noteert deze maand 13 zetels. Daarmee is de partij terug op het niveau van de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit De Peiling, de politieke analyse van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos.

De verhoudingen blijven verder gelijk. De VVD is met afstand de grootste partij met 31 zetels. De partij wordt gevolgd door meerdere partijen van middelbare grootte. Vergeleken met de verkiezingsuitslag zijn de PVV (16) en het CDA (15) de meeste kiezers kwijtgeraakt. De partijen staan elk op vier zetels verlies vergeleken met maart 2017. FvD (12) is de grootste winnaar met 10 virtuele zetels in de plus.
 
De hele uitslag is als volgt: VVD 31, PVV 16, CDA 15, D66 16, GroenLinks 14, SP 13, PvdA 9, Partij voor de Dieren 7, ChristenUnie 5, 50PLUS 5, SGP 3, DENK 4, FvD 12.

VVD- en CDA-stemmers staan open voor lokale samenwerking met PVV

Een meerderheid van de mensen die bij de Kamerverkiezingen op de VVD (58%) en het CDA (53%) hebben gestemd, staat open voor samenwerking met de PVV op lokaal niveau. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 32.000 leden van het Opiniepanel. Sybrand Buma en Klaas Dijkhoff sluiten samenwerking van hun partij met de PVV op gemeenteniveau niet uit, het CDA en de VVD deden dat landelijk wel. Op 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats.
 
Veel VVD- en CDA-kiezers zeggen dat de verantwoordelijkheid bij de lokale fracties ligt en noemen het uitsluiten van partijen ondemocratisch. Vooral VVD-stemmers zien geen onoverkomelijke inhoudelijke bezwaren tegen samenwerking met de PVV.

Ook een ruime meerderheid van de 50PLUS-stemmers (74%) staat open voor lokale samenwerking met de partij van Wilders.  CU-, D66-, GroenLinks- en PvdA-stemmers zien juist het liefst dat hun partij een coalitie met de PVV op gemeenteniveau uitsluit, SP-kiezers zijn verdeeld.

De Peiling

EenVandaag gaat vanaf vandaag een nieuwe samenwerking aan met onderzoeksbureau Ipsos. Het bureau zal de komende jaren de zetelpeilingen verzorgen die onder de naam ‘De Peiling’ zullen worden gepresenteerd in EenVandaag. De app ‘De Peiling’ is gratis verkrijgbaar via de Appstore en Google Play.

over dit onderzoek
clock 30-01-2018 01:00

De Peiling van deze maand is gebaseerd op onafhankelijk online onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1041 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 26 tot en met 29 januari 2018. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd.

Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%.

Als u vragen heeft over het onderzoek kunt u contact opnemen met Rozemarijn Lubbe.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.