De PVV heeft een duidelijk verhaal: zo snel mogelijk uit de EU en uit de euro. En dat valt goed bij veel kiezers: de PVV staat in onze EU-peiling op 4 zetels.

Slechts 16 procent van de PVV-achterban voelt zich in meer of mindere mate verbonden met Europa. PVV-kiezers willen massaal uit de Europese unie, ze vinden het een reële optie om de euro te verlaten en terug te gaan naar de gulden. En 97 procent wil dat er een referendum wordt gehouden over Nederland en de EU.

Over de samenwerking met extreem-rechtse partijen in Europa, zoals het Front National, De FPÖ en het Vlaams Belang is de PVV-achterban heel duidelijk: ze hebben er geen enkel probleem mee als de PVV in een fractie stapt met zulke partijen. Vinden ze het verleden, of sommige uitlatingen van leden van die partijen dan geen probleem? Ze vinden het vooral geen issue. Iemand schrijft:

Al dat gezeur over de standpunten van die partijen. Het gaat me om hun anti-Europa standpunt en waar ze verder voor staan, dat interesseert me niks. Het is een samenwerking, geen samengaan.

PVV-kiezers willen zich verenigen tegen de EU. Daarvoor moeten ze wel gaan stemmen. En of dat gebeurt, weten we volgende week.