Zes op de tien (60%) van de 18.000 deelnemers aan een peiling van EenVandaag vinden een coaltie met VVD, CDA, D66 en CU het meest acceptabel na de verkiezingsuitslag. Ook vindt de helft (49%) van de kiezers een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks acceptabel, vrijwel op gelijke voet (48%) met een coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA.  

Ook onder kiezers die gestemd hebben op VVD, CDA of CU is de coalitie VVD, CDA, D66 en CU favoriet. Mensen die op D66 hebben gestemd, vinden deze coalitie acceptabel maar zouden het liefst zien dat GroenLinks aanschuift ten koste van de ChristenUnie. 

PvdA-kiezers hebben geen vertrouwen meer in Spekman

Zes op de tien (59%) ondervraagden is tevreden over de verkiezingsuitslag. Kiezers die gestemd hebben op de PVV  SP en PvdA zijn het meest teleurgesteld. De PvdA-kiezers blijven ondanks het forse zetelverlies wel achter partijleider Asscher staan: bijna negen op de tien (88%) van zijn kiezers vinden dat hij aan moet blijven. Dit ligt anders voor partijvoorzitter Spekman. Waar hij van 1 op de 3 van de ondervraagde PvdA-kiezers (29%) nog mag aanblijven als voorzitter, vindt de grootste groep ondervraagden (55%) dat hij na dit verlies moet vertrekken. Spekman zei vandaag dat hij alleen opstapt als de leden van de PvdA daarom vragen. Aankomende zaterdag komt de partij bijeen. EenVandaag ondervroeg ook bijna 700 PvdA-leden en op dit moment tekent zich ook hier een duidelijke meerderheid af die voor zijn vertrek is als partijvoorzitter. 

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek, om 18:15 uur op NPO1.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 18.746  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 16 maart 2017. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.