Zowel van GroenLinks als van de PvdA vinden de meeste kiezers dat de partijen zouden moeten fuseren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. De partijen staan deze maand op vrijwel gelijke hoogte in De Peiling: de PvdA scoort 13 zetels, GroenLinks 14.

57 procent van de PvdA-kiezers en 58 procent van de mensen die GroenLinks stemmen, vindt het een goed plan als de linkse partijen gaan fuseren. Veel kiezers vinden de verschillen tussen de partijen marginaal en ze menen dat een grote linkse partij nodig is om tegenwicht te bieden aan rechtse partijen, de VVD voorop. Ongeveer een derde van beide kiezersgroepen is tegen het samenvoegen van de partijen.

Weinig verschuivingen in zetelpeiling na Prinsjesdag

De politieke verhoudingen blijven nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit De Peiling van Ipsos en EenVandaag. De PVV stijgt twee zetels en staat nu op 17. Ook D66 krijgt er twee bij. Die partij noteert 15.

De PvdA en GroenLinks staan vrijwel op gelijke hoogte; de PvdA scoort 13 zetels, GroenLinks 14. Forum voor Democratie blijft op 11 zetels staan.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen in EenVandaag.

Niet eerder zoveel steun voor fusie

Niet eerder stonden de achterbannen van beide partijen open voor een samenvoeging. Toen er in 2016 een serieus voorstel lag, stonden GroenLinks-kiezers hier niet om te springen.

Dit gebeurde er deze maand in politiek Den Haag.
info

De hele uitslag is als volgt:

VVD: 33
PVV: 17 (+2)
CDA: 15 (-1)
D66: 15 (+2)
GL: 14
SP: 9
PvdA: 13 (-1)
CU: 7
PvdD: 6 (-2)
50p: 5
SGP: 3
DENK: 2
FvD: 11

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.000 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 20 tot en met 23 september 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Het onderzoek onder het Opiniepanel is gehouden van 11 tot en met 16 september 2019. Er deden 19.068 mensen mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.