Soms gaat er wel eens iets fout. En we weten nu dat dat afgelopen november het geval was. Toen bracht ik in onze zetelpeiling enkele bewegingen die achteraf onjuist waren: GroenLinks maakte een sprong van zes zetels, D66 daalde er drie, de PVV steeg juist weer drie. We schrikken niet van zulke bewegingen, door onze peilmethode zien we vaker groepen kiezers van partij wisselen. We richten ons op de grote trends en niet op bewegingen in één peiling.

Maar toen we onze resultaten van de maand erop (december) bekeken en vergeleken met november viel op dat de resultaten van de elfde maand echt uit de toon vielen. Samen met GfK, onze partner die het onderzoek uitvoert, hebben we de data er bij gepakt en tot onze spijt moeten we constateren dat er iets is mis gegaan: bij twee partijen - GroenLinks en D66 - is door een menselijke fout de partijcode in de weging verwisseld. Daardoor overschatte het model GroenLinks, en onderschatte het D66. 

Normaliter gebeurt deze weging geautomatiseerd, maar door een storing in het systeem moest dat die ene keer handmatig gebeuren. Een ongeluk komt nooit alleen. Het spijt ons dat we jullie in november verkeerd geïnformeerd hebben. Hieronder staan de juiste cijfers van die maand. We doen alles om zulke fouten in de toekomst te voorkomen.

De correcte cijfers van onze novemberpeiling zijn als volgt: 

VVD 25 

PvdA 13 

PVV 29 

CDA 15

SP 15 

GL 11 

D66 19 

CU 7 

SGP 3 

PvdD 3 

50P 9 

VNL 0 

DENK 1