Van alle Nederlandse bedrijven vervult Philips mensen met de meeste trots. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 24.000 leden van het Opiniepanel. 

Veel ondervraagden lauweren Philips om zijn innovatieve kracht. Begonnen als gloeilampenbedrijf is het nu wereldwijd bekend door zijn medische apparatuur. Op de tweede plek staat de toonaangevende chipfabrikant ASML. Gevolgd door één van de grootste bedrijven ter wereld, Shell, vooral genoemd vanwege de stabiele, goede bedrijfsresultaten. 

Boskalis en KLM

Op de vierde plek staat Boskalis, door de respondenten omschreven als Hollands glorie. Zoals een panellid zegt: “Als er nood aan de man is op water, komt dit bedrijf er aan te pas.” En de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld, KLM, maakt de top-5 compleet. “Het vervult mij met trots een blauw met wit vliegtuig in de lucht te zien”, laat een panellid weten. 

Wereldranglijst

Mensen zien innovatie, export en kennis als de kracht van Nederland, zo blijkt uit het onderzoek. Ondanks deze trots schatten de ondervraagden de concurrentiepositie van Nederland te laag in. Gemiddeld denken zij dat Nederland op de 32ste plek van de wereldranglijst staat, terwijl in werkelijkheid de 8ste plek voor ons land is. 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 24.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 29 tot 31 december 2014.

De uitslag van de peiling is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Download