Vier op de tien PVV-kiezers storen zich in min of meerdere mate aan de kritische uitlatingen van Geert Wilders over de Turkse president Gül. Een meerderheid van de PVV-achterban (55%) stelt dat de Turkse president van harte welkom is in Nederland, tegen 34 procent die tegen zijn komst is. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag, waaraan ook 2.000 PVV-stemmers hebben meegedaan.

Wilders heeft al vaak fel uitgehaald naar Turkije. Op Twitter maakte hij de president uit voor ‘christenpester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist’. Van de stemmers op de PVV heeft 41 procent geen moeite met de aanwezigheid van twee PVV-Statenleden bij de lunch met de Turkse president en koningin Beatrix in Limburg. Een kwart (25%) had het afzeggen van de uitnodiging voor de lunch als een belediging gezien van koningin Beatrix.

Uit de PVV

Gisteravond stapte het Drentse Statenlid Van Rhee uit de PVV. Hij gaf als reden op ‘zich steeds meer te schamen voor de uitspraken van de landelijke PVV’. Een vijfde (23%) van de PVV-stemmers kan zich vinden in deze kritiek. Iets meer dan een derde heeft begrip voor zijn aftreden.

Van alle 14.000 ondervraagden tezamen vindt driekwart (74%) dat Wilders veel te ver gaat met zijn uitspraken. Ze noemen het zelfs schadelijk voor het imago van Nederland.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 14.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op donderdag 19 april. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. De deelnemers beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.