De avondklok moet per direct worden opgeheven, oordeelde de rechter vandaag. Uit onderzoek onder leden van het Opiniepanel blijkt dat de meeste mensen de avondklok juist steunen. Ruim driekwart ervaart de avondklok ook niet als zwaar.

Volgens de rechter maakt de avondklok 'een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer'. De situatie in Nederland is niet 'bijzonder spoedeisend genoeg' om de avondklok in te voeren, zonder de Eerste en Tweede Kamer daarbij te betrekken. Het kabinet heeft de avondklok 2 weken geleden nog verlengd.

Steun voor verlenging avondklok

Uit onderzoek van EenVandaag, dat vlak voor de uitspraak van de rechter werd gedaan, blijkt een meerderheid van de mensen in het land de verlenging van de avondklok een goede zaak te vinden. 60 procent geeft aan dat ze dat besluit steunen, tegenover 31 procent die tegen verlenging is.

De steun voor de avondklok komt vooral van ouderen. Ruim driekwart van de 65-plussers (78 procent) vindt het goed dat het kabinet de avondklok verlengde. Jongeren hebben beduidend meer moeite met de avondklok dan ouderen. 45 procent kan zich vinden in de verlenging, 44 procent is er juist tegen.

Avondklok tot nu toe niet zwaar

Hoewel uit eerder onderzoek blijkt dat de maatregel de grootste impact heeft op jongeren, kunnen de meesten van hen (61 procent) er tot nu toe goed mee leven. Ruim een derde (37 procent) ervaart het wel als redelijk tot zeer zwaar. Zij lijken de avondklok vervelend, maar noodzakelijk te vinden. Van alle ondervraagden valt 21 procent de avondklok tot nu toe zwaar, voor 78 procent is dat niet zo.

De grootste weerstand tegen de avondklok zit vooral in twee kiezersgroepen, die van de PVV en Forum voor Democratie. Van de PVV-kiezers is 54 procent tegen het besluit van het kabinet om die te verlengen. Bij FVD-kiezers is die onvrede nog groter: 92 procent wilde geen verlenging van de avondklok. Naast SGP-kiezers, sterk verdeeld over de maatregel, stonden alle overige kiezersgroepen in meerderheid achter de verlenging van de avondklok.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 14 tot en met 16 februari 2021. Aan het onderzoek deden 36.612 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.