Bij een grote groep mensen in het land is de rek eruit. Zij vinden dat het kabinet meer moet versoepelen. Ook de vaccinatievolgorde moet anders, vinden zij. De helft wil dat mensen eerst één prik krijgen, nog voordat anderen hun tweede krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel. Daarin reageren mensen op de coronapersconferentie van gisteren, waar het kabinet vooral verlenging van de maatregelen aankondigde.

Helft voor versoepelen

Dat er niet wordt versoepeld, stelt een hoop mensen teleur. Eenderde (34 procent) vindt dat het kabinet meer had moeten versoepelen, ondanks de stijgende besmettingscijfers. Nog eens 14 procent wil alle maatregelen afschaffen. Bij elkaar wil dus de helft (48 procent) minder maatregelen. Onder jongeren is de onvrede het grootst: 58 procent wil meer versoepelingen.

Lees je dit artikel op smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

De harde roep om versoepelingen komt vooral doordat het uithoudingsvermogen van steeds meer mensen na ruim een jaar coronamaatregelen opraakt. Vooral het advies om 'maar' één ander thuis te ontvangen, valt mensen zwaar. Slechts 30 procent zegt zich daar altijd aan te houden. Onder jongeren doet slechts 16 procent dat nog. De avondklok wordt beter nageleefd: driekwart (77 procent) houdt zich daar altijd aan.

Lees je dit artikel op smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

Visitebeperking minst populair

Van alle maatregelen die verlengd worden, roept de visitebeperking de meeste weerstand op. Slechts 35 procent staat daarachter. Het advies om maximaal één persoon thuis te ontvangen, is al sinds de invoering de minst populaire uit het maatregelenpakket van het kabinet.

Over het reisadvies tot 15 mei zijn mensen een stuk positiever: ruim zeven op de tien (71 procent) kunnen zich vinden in de verlenging daarvan.

Verdeeldheid over latere avondklok

Na een sterke terugval 2 weken geleden krabbelt de steun voor de avondklok iets op. 54 procent vindt het goed dat die verlengd wordt, 41 procent niet. De meningen zijn verdeeld over het nieuwe tijdstip waarop die vanaf 31 maart ingaat. 49 procent vindt dat goed, 40 procent niet.

Het merendeel van die laatste groep vindt dat de begintijd hetzelfde moet blijven. "Het kabinet heeft zelf gezegd dat de avondklok minder effectief is als die later begint. Met oplopende besmettingen moet je dat dus juist niet doen." Het overige deel wil helemaal van de avondklok af.

Lees ook

Andere vaccinatievolgorde

Naast de roep om meer versoepelingen is er veel onvrede over het vaccinatiebeleid. Slechts 34 procent heeft daar nog vertrouwen in. Veel mensen vinden dat het kabinet een andere vaccinatiekoers moet gaan varen. Deskundigen pleitten er deze week voor om zoveel mogelijk mensen eerst één prik te geven. Op die manier zouden de ziekenhuisopnames sneller worden teruggedrongen. De helft (53 procent) wil dat het kabinet deze strategie gaat volgen.

Dit zou betekenen dat mensen niet kort achter elkaar hun eerste en tweede prik krijgen. Die strategie houdt het kabinet nu wel aan, op advies van de Gezondheidsraad. Op die manier zijn de oudste groepen bijna volledig beschermd tegen het virus en heeft Nederland een voorraad voor het geval vaccins niet geleverd kunnen worden. Slechts 23 procent staat achter die koers. Andere mensen weten niet wat wijsheid is of zien nog ander beleid voor zich.

Vaccinatiebereidheid AstraZeneca

De vaccinatiebereidheid, blijkt verder uit het onderzoek van EenVandaag, is onverminderd hoog. Driekwart (74 procent) wil een prik of heeft die al gehad. 16 procent, vooral kiezers van Forum voor Democratie en de SGP, wil zich niet laten inenten.

Lees je dit artikel op smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

De complicaties met het AstraZeneca-vaccin hebben een licht effect op de bereidheid van mensen om zich daarmee te laten inenten. Het vaccin bleek bij één op de miljoen mensen te zorgen voor bloedstollingen in de aderen. Na een korte pauze voor onderzoek en het opstellen van een behandeling, besloot het kabinet door te gaan met het toedienen van het vaccin. Een meerderheid (61 procent) zou nu die prik nemen, tegenover die 27 procent die dat niet wil.

Joyce Boverhuis presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 23 maart, na de persconferentie van het kabinet, tot en met 24 maart 2021. Aan het onderzoek deden 25.802 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.