Acht op de tien (80%) mensen vinden het belangrijk om afval te scheiden. Veel mensen doen dat dan ook. Maar wat mag nou precies in welke bak of zak?

EenVandaag deed onderzoek onder ruim 33.000 leden van het Opiniepanel met de vraag of ze weten wat precies in welke bak of zak hoort. Ja hoor, zei twee derde (69%). Over de plasticbak zijn mensen iets minder zeker, al zeggen nog altijd zes op de tien (60%) precies te weten wat er wel en niet bij het plasticafval hoort. We legden de deelnemers een aantal producten voor, en dan blijkt het toch lastiger dan gedacht.

Panelleden worstelen met scheiden afval

De praktische kant van het scheiden van afval is voor veel panelleden nogal lastig. Zo worstelt Jan Naber nog wel eens met het huisafval: "Ik denk wel eens: waar zijn we mee bezig? Het is vrij onoverzichtelijk wat waar nou waar moet.” In het Groningse dorpje Den Andel zagen ze dit probleem ook, en besloten zelf te gaan recyclen. Een oud schoolgebouw wordt omgetoverd tot plasticfabriek, en twee ROC-studenten bouwden aan de hand van handleiding op internet een plastic Shredder. 

Piepschuim en sinaasappelnetjes

Over piepschuim zijn mensen het meest zeker, een ruime meerderheid denkt dat het bij het restafval moet. Dat klopt. Ook vervuilde piepschuim verpakkingen als vleesschaaltjes horen bij het restafval. Grote stukken piepschuim kunnen worden ingeleverd bij het milieupark.

De grootste groep denkt dat sinaasappel- of uiennetjes bij het restafval horen. Dat klopt. De netjes zijn wel van plastic, maar Milieu Centraal  adviseert https://www.afvalscheidingswijzer.nl/?u=uiennetje ze toch bij het restafval te doen. De netjes geven namelijk problemen in de sorteerinstallatie omdat ze zich om de messen draaien.

Legoblokjes volgens de meerderheid in de plasticbak

En dat is dus fout. Lego is dan wel van plastic gemaakt, maar het is hard plastic. Dat moet bij het grofvuil worden gezet, of bij het milieupark worden ingeleverd. Kleine stukjes hard plastic, zoals Legoblokjes, mogen bij het restafval. Ook bijvoorbeeld tuinstoelen of cd-doosjes zijn van hard plastic gemaakt, en moeten bij het milieupark worden ingeleverd. Haal wel eerst de cd eruit, dat is dan weer restafval.

Hoort bakpapier in de papierbak? Vier op de tien (38%) denken van wel. De meeste mensen denken echter dat het bij het restafval hoort. Dat laatste is waar. Bijzonder papier zoals bakpapier of vetvrij papier is bewerkt met een siliconen- of waslaagje om vocht of vet af te stoten. Door dat laagje is het papier niet geschikt voor recycling, maar wordt het in de afvalverbrandingsinstallatie verbrand. Het moet daarom bij het restafval.

Over blik zijn mensen verdeeld. De grootste groep denkt dat het bij het restafval hoort, bijna de helft denkt dat het in de plasticbak mag. Blikjes mogen op veel plekken in de plasticbak of -zak, die dan ook vaak PMD wordt genoemd (plastic, metaal en drinkkartons). In enkele gemeenten wordt blik apart ingezameld.

In de afvalscheidingswijzer kunt u voor verschillende soorten afval opzoeken hoe je dit het beste kunt scheiden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.