Waar mondkapjes in het straatbeeld nog relatief weinig te zien zijn, kun je er op sociale media niet omheen.

Een scala aan kapjes met printjes en kleuren komt voorbij in advertenties van modemerken, posts van influencers en Instagramstories van creatievelingen die zelf met naald en draad aan de slag zijn gegaan. Bij het shoppen van mondkapjes hebben jongeren (16-34 jaar) zo hun voorkeuren. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Goede bescherming en duurzaamheid zijn voor de meesten een must, anderen lopen er ook graag modieus bij.

Kwaliteit en prijs belangrijkst

Nu mondkapjes verplicht zijn in het openbaar vervoer, is het voor sommige jongeren noodzakelijk of gewenst om ze aan te schaffen. "Ik let vooral op de kwaliteit en prijs", schrijft iemand.

Veel andere deelnemers denken daar net zo over: 85 procent van de jongeren met een mondkapje in hun bezit vindt het belangrijk dat deze correct aansluit, om zo goed te beschermen. Daarnaast wil driekwart (75 procent) dat een gezichtsmasker niet te duur is.

Lees ook

'Ik wil er fashionable bijlopen'

Ruim de helft (55 procent) wil met het oog op duurzaamheid een herbruikbaar mondkapje: "Die van mij is uitwasbaar. Wegwerp is slecht voor het milieu." Toch wil een op de tien (11 procent) het mondkapje juist weg kunnen gooien.

Een derde (31 procent) vond het bij de aanschaf belangrijk dat het mondkapje een kleurtje of printje heeft wat ze zelf leuk vinden om te dragen. Iemand schrijft: "Die van mij hebben een tof patroontje. Want als ik dan toch kan kiezen, wil ik er wel een beetje fashionable bij lopen."

'Het staat toch niemand goed'

63 procent vindt het niet belangrijk hoe het mondkapje eruit ziet: "Daar maak ik me echt niet druk om. We weten toch allemaal dat een mondkapje niemand goed staat? Het is gewoon ter bescherming."

Buiten het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes in Nederland niet verplicht of aangeraden. Acht op de tien deelnemers (80 procent) aan het onderzoek zijn dan ook niet van plan om buiten de trein, bus of tram gezichtsbescherming te gebruiken.

Hoe mondkapjes werken en of het zin heeft om er eentje te dragen - uitlegvideo

Mondkapjes komen in alle soorten en maten voorbij. Maar heeft het wel zin om ze te dragen in de strijd tegen het coronavirus? Verslaggever Tom van ’t Einde legt het uit.
info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 18 tot en met 24 mei 2020, 2477 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.