Ondanks vele pogingen om jongeren er vanaf te houden, is stevig drankgebruik voor die groep (43%) nog altijd doodnormaal. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna duizend 16- tot en met 25-jarigen uit het Jongerenpanel. Alcohol blijkt zo ingebakken in hun sociale leven dat veel van hen banger lijken voor sociale uitsluiting dan voor de gevolgen voor hun gezondheid. Een cultuuromslag lijkt nodig om jongeren minder te laten drinken.

"Nog ééntje dan” of “nog één en dan gaan we heen”. Met dergelijke clichés wordt menig stapavond een tweede leven geschonken, want zeg daar maar eens “nee” tegen. In ons onderzoek - net als in de andere studies over alcohol en jongeren, zoals deze en deze - blijkt maar weer eens hoe sterk de invloed van anderen is op het drinken van alcohol. 

Schuin oog als je niet drinkt

Zo zeggen vier op de tien jongeren (39%) dat het in hun directe omgeving raar wordt gevonden als er geen alcohol wordt gedronken. "Een biertje of wijntje is in mijn vriendengroep net zo normaal als koffie of thee. Bij een afwijzing is er altijd weer de verbazing. Of een grap”, zegt een jong panellid. En een ander: “Ook al zeggen mensen dat ze het wel oké vinden, ze kijken toch met een schuin oog naar je alsof je niet gezellig wil zijn.” Sommigen verzinnen dan maar een omweg om onder de druk uit te komen: ”Ik ga soms zelfs met de auto zodat ik een excuus heb om niet te hoeven drinken.”

info

Drankgebruik van jongeren (16-25 jaar): 

- 21 procent drinkt wekelijks 10 glazen alcohol of meer

- 17 procent vindt 10 glazen alcohol per week normaal

- 25 procent is minstens eens per maand dronken 

- 35 procent van de jongens ‘binge drinkt’ minstens eens per maand (6 glazen alcohol binnen 2 uur). Onder jonge vrouwen is dat 29 procent (4 glazen alcohol binnen 2 uur)

- 47 procent praat zelden of nooit met hun ouders over de gevolgen van alcohol voor de gezondheid 

Alcohol nodig om gezellig te zijn 

Nog een sociaal element dat het alcoholgebruik stuwt is de druk om ‘gezellig' te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (48%) van de jongeren zichzelf gezelliger vindt met alcohol op. Een student daarover: “Studentenfeesten zijn gewoon vaak minder leuk zonder alcohol.” Opvallend is het contrast met het gemiddelde van panelleden dat dat vindt van zichzelf: 16%. 

‘Stoppen met alcohol heeft mij vrienden gekost'

Jongeren die stoppen met alcohol ondervinden dan ook gevolgen voor hun sociale leven. Een panellid dat aangaf niet meer te drinken: “Als je niet drinkt wordt je als 'niet gezellig' beschouwd. Het heeft me dan ook veel 'vrienden' gekost, omdat ze me niet meer mee wilden hebben tijdens het uitgaan of naar feestjes.” Zelfs het pakken van een ‘onschuldig’ terrasje is voor stoppers niet wat geweest is: “Ik kreeg veel reacties als: ´Nu kunnen we samen niet meer op het terras borrelen’.” 

Per januari is het voor jongeren onder de 18 jaar verboden alcohol te kopen of te drinken. Los van de vraag of die maatregel effect heeft, lijkt de alcoholconsumptie onder jongeren pas echt af te zullen nemen als alcohol uit het sociale leven wordt getrokken. 

over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 27 juli tot en met 3 augustus, deden 28.415 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan zijn 993 jongeren tussen de 16 en 25 jaar ondervraagd over de rol van alcohol in hun (sociale) leven. Ook ondervroegen we 2.463 ouders met één of meerdere kinderen van 16 of 17 jaar oud over hoe zij toezien op het alcoholgebruik van hun kind. De uitslagen van het onderzoek zijn na weging representatief voor zes variabelen.

Lees hier het volledige rapport:

KIJK & LEES MEER:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.