De 23-jarige Julius is vijfdejaars student in Utrecht en al jaren actief lid bij een studentenvereniging. En daarmee gaan natuurlijk allerlei activiteiten gepaard, onder meer: héél veel drinken en héél vaak. Zestig pilsjes per week is volstrekt normaal voor deze studenten die er niet mee zitten dat hun lichaam hiermee wel erg veel vergif voor de kiezen krijgt.

‘Atje kratje’

Wat we bijvoorbeeld doen is ‘atje kratje’. Dat is een heel simpel spel en het gaat als volgt: Je gaat zitten op een vol krat bier en mag daar vervolgens pas weer vanaf als je alle flessen op hebt gedronken. Wie het eerste klaar is, heeft gewonnen. 

'Elke avond met z’n allen aan de zuip voelt suf'

Maar sinds ruim een maand heeft Julius het roer radicaal omgegooid. Van een dag op de andere is hij geheelonthouder geworden. "Ik sliep slecht, vond dat ik te dik werd, had een slecht conditie. En eerlijk gezegd voelde het ook leeg en suf om elke avond opnieuw met z’n allen aan de zuip te gaan." Julius drinkt sinds begin juli alleen nog maar water, thee en koffie, hij sport een paar keer per week en probeert zo gezond mogelijk te eten. 

'Ik loog dat ik aan de antibiotica zat'

"Twee jaar geleden ben ik ook al voor een tijdje gestopt met dinken. Toen vertelde ik iedereen dat ik niet dronk omdat ik aan de antibiotica zat. Dan krijg je in ieder geval geen rare vragen. Maar nu zeg ik het gewoon, en volgens mij vinden mensen het nog best stoer ook."

Julius weet nog niet zeker hoe lang hij doorgaat met zijn hoogstpersoonlijk anti-alcohol beleid: "Straks als de introductieweken van de universiteit beginnen ga ik misschien toch weer overstag."

KIJK & LEES MEER:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.