Het is bijna vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie werd verhoogd naar 18 jaar. En dat heeft zich uitbetaald: jongeren drinken minder en beginnen later dan vijf jaar geleden. Maar tegelijkertijd neemt de hoeveelheid binge drinkers onder pubers niet af en drinken jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar meer dan elke andere leeftijdscategorie. 

Jonge hersenen zeer gevoelig voor vergiftiging door alcohol

“We zijn ons nog veel te weinig bewust van de impact die alcohol heeft op het lichaam, en vooral op dat van jongeren tot midden twintig. Hun hersenen ontwikkelen zich tot die tijd nog volop en zijn zeer gevoelig voor vergiftiging door alcohol.” Dit zegt Bas Zegers, kinderarts en coördinator van de polikliniek jeugd en alcohol in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. 

Zegers heeft dagelijks te maken met de gevolgen van binge drinken bij pubers, dat is het drinken van vijf of meer glazen alcohol bij één gelegenheid. “Alcohol heeft direct impact op je werkgeheugen, je denkt gewoon minder effectief. We hebben in studies gezien dat middelbare scholieren de eerste dagen na het weekend slechter presteerden bij toetsen dan aan het einde van de week. Dit kwam simpelweg door het feit dat aan het begin van de week de negatieve invloed van drank van het weekend daarvoor nog niet voldoende was weggewerkt.”

Maar ook de gevolgen op lange termijn liegen er niet om: een jongere die regelmatig veel drinkt heeft meer kans om later kanker, diabetes of dementie te ontwikkelen. Het goede nieuws: elk jaar dat een jongere níet drinkt helpt deze negatieve lange termijn gevolgen te beperken.

KIJK & LEES MEER:

'Scholen en sportclubs moeten meer verantwoordelijkheid nemen'

Alcohol zit verweven in onze samenleving. Een drankje is gezellig, ontspannend of feestelijk, we vinden het plezierig en vooral: volstrekt normaal. Wie geen alcohol drinkt is een buitenbeentje. Zo denkt een heel groot deel van de bevolking en dan is het best lastig om uitgerekend tegen een impulsieve puber te zeggen ‘je mag dit niet hebben, dit is heel slecht voor je’, onderwijl het volgende glas goed gekoelde witte wijn of een schuimend biertje naar binnen kiepend.  

Bas Zegers vindt dat ouders, maar ook scholen en sportclubs meer verantwoordelijkheid moeten nemen: “Wees duidelijk, geef aan wat de gevolgen van alcohol zijn voor het lichaam, praat erover en geef vooral het goede voorbeeld. Jongeren beslissen zelf, daar kun je niet bovenop blijven zitten, maar je kunt hen wel feiten en kennis meegeven. Alcohol is gewoon een drug, praat erover en kijk naar je eigen gewoontes. Roken vinden we toch ook niet meer normaal, anders denken kan wel.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.