De Utrechtse uitgaanspolitie heeft elke nacht met jong uitgaanspubliek te maken en heeft haar handen er vol aan om de drinkende jeugd een beetje in het gareel te houden. Emile Vermeulen van de politie Utrecht is wel wat gewend: “Soms zijn ze echt laveloos, onze taak is dan om agressie te voorkomen, te de-escaleren en ervoor te zorgen dat het voor iedereen veilig blijft. We gaan daarom al vanaf het begin van de avond de straat op, zodat de jongeren weten dat we er zijn, ook voor hun eigen veiligheid.”   

15 pilsjes op een avond vindt men normaal 

Elke nacht stroomt de Utrechtse binnenstad vol met jongeren die een gezellige avond willen hebben. Hierbij worden regelmatig enorme hoeveelheden alcohol verstouwd. 15 of 20 pilsjes drinken op een avond is eerder regel dan uitzondering. Niet verwonderlijk dus dat overlast en onveilige situaties dagelijkse kost zijn in uitgaansgebieden van steden zoals Utrecht. Emile Vermeulen en zijn collega’s van de Utrechtse uitgaanspolitie trekken elke nacht per fiets door het centrum om in de gaten te houden of en waar het mis gaat en om -indien nodig- in te grijpen. 

KIJK & LEES MEER:

Soms moet je iemand streng aanpakken

"Je moet heel goed aanvoelen wat een situatie van je vraagt. Soms is het zinvol om iemand streng aan te pakken omdat zo’n jochie ontzettend bijdehand loopt te doen. En soms kan het beter zijn om er even van weg te stappen zodat een situatie niet uit de hand loopt."

Het team van de politie werkt nauw samen met de plaatselijke horeca. Vermeulen praat elke nacht met portiers of café-eigenaren. Zij laten weten wanneer ze denken dat er heibel gaat komen zodat de politie er op tijd bij kan zijn. "Daarmee helpen ze niet alleen ons maar vooral zichzelf, want zij hebben er natuurlijk ook baat bij dat een avond zo relaxed mogelijk verloopt."
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.