Voor de achterban van de VVD is de hypotheekrenteaftrek geen heilig huisje meer. Driekwart van de VVD-kiezers (75 procent) is van mening dat de hypotheekrenteaftrek aangepakt mag worden. VVD-leider Mark Rutte liet eerder weten de hypotheekrenteaftrek zo veel mogelijk te willen beschermen. Volgens zijn kiezers mag deze dus wel beperkt of op termijn afgeschaft worden. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 5.000 mensen die bij de verkiezingen op de VVD gaan stemmen.

Twijfel over woningmarkt en Europa

Een groep kiezers twijfelt zelfs over zijn stem op de VVD omdat de VVD de hypotheekrenteaftrek onvoldoende aanpakt. Zij overwegen daarom om hun stem aan D66 te geven. Andere kiezers twijfelen over hun stem omdat ze het beleid van de VVD te weinig sociaal vinden. Stemmers die twijfelen tussen de VVD en de PVV vinden de standpunten van de VVD niet anti-Europees genoeg.

Welwillend tegenover PvdA

De ondervraagde VVD-stemmers willen graag weer gaan regeren, bij voorkeur met het CDA (85 procent) en D66 (77 procent). Ook de PvdA scoort goed als potentiële coalitiepartner: 73 procent van de VVD-kiezers vindt regeren met de PvdA acceptabel. Omgekeerd zijn PvdA-stemmers minder enthousiast om met de VVD te regeren, 54 procent vindt dit acceptabel.

De VVD lijkt geen alternatief voor een rechts kabinet te hebben. Het CDA staat te laag in de peilingen en een meerderheid van 58 procent van de VVD-stemmers vindt dat de VVD een kabinet met gedoogsteun van de PVV moet uitsluiten.

Vanavond is Mark Rutte te gast bij EenVandaag. Hij reageert op de uitkomsten van het onderzoek.

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder het EenVandaag Opiniepanel. Aan het onderzoek deden 20.000 mensen mee, waaronder 5.000 die zeggen dat ze nu op de VVD gaan stemmen. Het onderzoek vond plaats van 6 tot en met 10 september.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.