Driekwart van de PvdA-stemmers (74%) steunt het plan van Diederik Samsom dat de PvdA en GroenLinks na de verkiezingen opgaan in één fractie. Dat blijkt uit een vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 14.950 leden van het Opiniepanel.

Mensen die GroenLinks zouden stemmen, zijn meer verdeeld over een gedeelde fractie. Vier op de tien (39%) zijn voor, 45 procent ziet niets in de fusie. Een groot deel van hen denkt dat GroenLinks het ook op eigen kracht redt, en vindt de verschillen tussen de partijen te groot voor een fusie.

Steun voor ‘links blok’

Onder alle linkse kiezersgroepen is er steun voor het plan van Jesse Klaver voor een ‘links blok’. De fractievoorzitter wil geen gezamenlijke fractie met de PvdA, maar vindt dat de PvdA, SP, GroenLinks en D66 meer moeten samenwerken.

Mensen die nu PvdA (85%), GroenLinks (73%) of de SP (58%) zouden stemmen vinden in meerderheid dat het goed is als de partijen uitspreken dat ze samenwerken. D66-stemmers zijn meer verdeeld, maar ook daar is de grootste groep voorstander van linkse samenwerking: 46 Procent is voor, 42 procent is tegen.

Weinig verschuivingen aan begin campagne

In de maand dat de campagne echt lijkt begonnen, blijven de partijen stabiel in De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door GfK.

De PVV blijft met 28 zetels de grootste partij, gevolgd door de VVD met 25 zetels (-1).

De PvdA stijgt twee zetels en staat op 12. De partij komt daarmee terug op het niveau waar het eerder dit jaar langere tijd stond. Hoewel Asscher een paar keer wordt genoemd als reden voor de stemkeuze, is het daarom te vroeg om te spreken van een ‘lijsttrekkerseffect’.

VNL haalt de kiesdrempel nipt, maar de stijging naar een zetel is net niet significant.

De volledige uitslag is als volgt: VVD 25 (-1), PvdA 12 (+2), PVV 28 (-), CDA 19 (-1), SP 17 (-), GL 9 (-2), D66 15 (-1), CU 8 (+1), SGP 4 (-), PvdD 4 (-), 50P 8 (+1), VNL 1 (+1).

Over de onderzoeken

Aan het onderzoek onder het Opiniepanel deden 14.950 mensen mee. Het onderzoek is gehouden op 25 oktober 2016. De uitslag van de peiling onder het EenVandaag Opiniepanel is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Het onderzoek voor De Stemming is uitgevoerd van 21 tot en met 25 oktober 2016. Daaraan hebben 2.494 mensen meegedaan. Die steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.