Vijf jaar na invoering is er meer draagvlak voor het rookverbod in de horeca; in 2010 was 56 procent voor het rookverbod, nu is dat gestegen naar 65 procent. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 23.000 mensen. Wel is er verdeeldheid over roken in kleine cafés: 45 procent is voor, maar een vrijwel even grote groep (48%) is tegen. Waar sinds 2010 nog een uitzondering werd gemaakt, wil staatssecretaris Van Rijn dat in 2014 ook kleine cafés zonder personeel volledig rookvrij worden.

Opvallend is dat nu een derde (32%) van de rokers aangeeft voorstander te zijn van het rookverbod in de horeca. Van de rokers geeft 47 procent aan dat ze vaak bewust naar kroegen of cafés gaan waar wel gerookt mag worden.

Overtreding rookverbod

Van mensen die vaker cafés en kroegen bezoeken, zegt bijna driekwart (72%) dat ze met regelmaat zien dat het rookverbod wordt overtreden. Van Rijn reageert vanavond in de uitzending van EenVandaag: 'ik denk dat het streven naar een rookvrije horeca een zaak van lange adem is.' Van alle deelnemers verwacht de meerderheid (68%) dat er over vijf jaar een algeheel rookverbod is in de horeca; één op de vijf (19%) denkt dat we dan nog wel roken in kleine cafés zonder personeel.

Roken op terrassen mag blijven

Bijna drie op de tien (28%) deelnemers is van mening dat het rookverbod ook uitgebreid moet worden naar de terrassen van horecagelegenheden; een meerderheid (68%) is hier echter tegen. Van de mensen die niet roken, is vier op de tien (41%) voor een rookverbod op terrassen.

Regionale verschillen

In 2010 was in Gelderland, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Limburg nog een meerderheid tegen het rookverbod, maar ook hier overheersen nu de voorstanders. In Limburg is nog de meeste weerstand: hier wil één op de vier inwoners (38%) roken wel toestaan in de horeca. In Groningen zijn de meeste voorstanders van het rookverbod (73%). Meer regionale uitslagen kunt u hier vinden.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.847 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 26 tot en met 28 juni 2013.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.