Rookruimtes in restaurants, cafés en kroegen zijn niet langer toegestaan. De uitzondering op het rookverbod die bestond voor speciale rookruimtes is ongeldig, oordeelt de Hoge Raad vandaag.

Sinds 2008 geldt in Nederland een rookverbod in de horeca, maar er werd al die jaren een uitzondering gemaakt voor speciaal aangewezen rookruimtes. Die uitzondering is nu ongeldig verklaard. Daardoor moeten alle rookruimtes in de horeca per direct dicht. Het is niet duidelijk of dit ook meteen gehandhaafd wordt.

Rookruimtes

Antirookvereniging Clean AIr Nederland (CAN) spande deze zaak aan. Zij willen eigenlijk dat de horeca nog een stap verder gaat, door ook het roken op terrassen te verbieden.

Lees ook

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde het opheffen van rookruimtes eerder "dramatisch" voor cafés en discotheken met zo'n ruimte. De organisatie wilde financiële compensatie voor investeringen die horecagelegenheden hebben gedaan om de rookruimtes te maken.

Roken op terras

Ook de bedrijfsleider in de horeca Roel Dijkstra die EenVandaag eerder sprak is niet blij met dit verbod. De bedrijfsleider van het Amsterdamse café The Poolbar moest al flink verbouwen om een rookruimte te maken en aan te passen. Nu roken in rookruimtes niet meer is toegestaan, moet dat nog een keer.

Dijkstra verwacht naast de hoge kosten voor een verbouwing ook omzetverlies. "Straks zijn de terrassen aan de beurt zijn. Dan kunnen we geen kant meer op", vertelde Dijkstra eerder.

Bekijk hier de tv-reportage die EenVandaag eerder maakte over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.