Je zou het door de coronacrisis bijna vergeten, maar over een halfjaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Wij vroegen kiezers wat de komende tijd volgens hén de belangrijkste thema’s in de Nederlandse politiek zouden moeten zijn.

In januari zei premier Rutte nog dat immigratie een speerpunt zou worden bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021. Dat loopt allemaal even anders. Voorlopig is het vooral corona dat de klok slaat in Den Haag. De vraag is of kiezers dat ook het belangrijkste thema vinden.

Zorg

Bij uitstek het meest genoemde thema is 'zorg'. In januari, nog voor de coronacrisis, was zorg volgens de meeste mensen al het belangrijkste politieke thema. Toch zijn er duidelijke verschillen. Begin dit jaar ging het voor veel mensen vooral over geld voor de ouderenzorg.

Ook nu noemen deelnemers de verpleeghuiszorg, maar gaat het vooral over het gebruik en de beschikbaarheid van beschermende middelen als mondkapjes. Het is voor velen zaak dat er de komende tijd voor wordt gezorgd dat er voldoende beschermende middelen beschikbaar zijn voor medewerkers. Ook schrijven veel mensen over loonsverhoging voor zorgpersoneel, vooral voor mensen die in de 'frontlinie' werken.

Werkgelegenheid

De hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst is werkgelegenheid. Begin dit jaar scoorde dit onderwerp nog niet zo hoog, maar nu we door de coronamaatregelen in de grootste economische crisis sinds de oorlog zitten, vinden mensen massaal dat economie en werkgelegenheid de komende tijd politieke aandacht verdienen.

Veel mensen vinden dat maatregelen die genomen moeten worden om de economie er bovenop te helpen, de komende maanden boven al het andere mogen gaan. "We zitten in een diepe crisis. De politiek moet alles op alles zetten om ons eruit te halen, want een goede economie ligt aan de basis van geluk, leefbaarheid, zelfs gezondheid. Aan de basis van bijna alles", aldus een deelnemer.

Klimaat

In januari was klimaat, na zorg, het meest genoemde thema. Nu heeft het thema weer een plek in de top-drie weten te veroveren. En ook bij dit onderwerp wordt gerefereerd aan corona: "Klimaatverandering staat niet stil door corona. We moeten nu investeren in duurzaamheid, en dat kan ook nog voor een nieuw soort banen zorgen!"

Dat mensen het klimaat belangrijk vinden, zien we ook aan de steun voor de klimaatdoelen. Want ondanks corona en de economische crisis, blijft het draagvlak voor de klimaatplannen onveranderd. Een meerderheid (59 procent) staat achter het plan dat de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn, precies evenveel mensen als in 2019. En een jaar geleden vond 54 procent het een goed idee dat Nederland in 2050 vrijwel energieneutraal moet zijn. Ook de steun daarvoor is onverminderd (nu 55 procent).

Lees ook

Corona-aanpak

Bestrijding van COVID-19 zelf wordt natuurlijk ook veel genoemd. Het gaat mensen dan over de concrete aanpak van het virus in Nederland: welke maatregelen neemt de overheid, en is er voldoende testcapaciteit?

Veel mensen zijn bezorgd dat er een tweede golf aankomt en dat zorginstanties die niet aankunnen. Het voorkomen daarvan heeft hoge prioriteit.

Veiligheid

De top-vijf is compleet met het thema veiligheid. Veel mensen hebben het gevoel dat de samenleving steeds agressiever wordt. Ze verwijzen bijvoorbeeld naar het aantal schiet- en steekincidenten de afgelopen maanden en naar verschillende demonstraties die niet altijd vreedzaam verliepen.

Maar het meest verwijzen mensen naar de rellen die de afgelopen tijd in verschillende steden plaatsvonden, en het toenemende wapengebruik onder jongeren: "Dit is iets dat we nu in de kiem moeten smoren, voor het écht te laat is", zegt een deelnemer.

In januari haalden de thema's onderwijs en immigratie nog de top vijf. Nu staan ze op plek zes en zeven. Pensioenen, woningbouw en de Europese Unie completeren de top tien.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (PDF) onder het EenVandaag Opiniepanel is gehouden van 21 tot en met 27 augustus 2020. Aan het onderzoek deden 27.366 leden mee en is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.