Mark Rutte wordt gezien als de meest geschikte premier van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel.

Wanneer we deelnemers vragen wie ze geschikt vinden als premier, kruisen vier op de tien (39 procent) deelnemers Mark Rutte aan. Daarmee torent hij ver boven de rest uit.

Tweede plek voor Hoekstra

Op de tweede plek staat Wopke Hoekstra: een kwart (26 procent) van de deelnemers denkt dat hij een goede premier zou zijn. Sigrid Kaag staat daar net onder, zij wordt door 23 procent van de respondenten aangevinkt.

Ook Pieter Omtzigt, al zei die zelf het premierschap niet te ambiëren, wordt door 23 procent premierwaardig geacht.

Beluister hier de toelichting op de zetelpeiling met opiniepeiler Gijs Rademaker en politiek commentator Marloes Lemsom bij Radio EenVandaag.

CDA-stemmers vinden Hoekstra en Rutte geschikter dan De Jonge

Hugo de Jonge, die dus twee partijgenoten voor moet laten gaan, volgt op 17 procent, vrijwel op gelijke hoogte met Asscher en Dijkhoff (beide 16 procent).

Onder CDA-stemmers doet De Jonge het beter, van hen vindt de helft (51 procent) hun nieuwe lijsttrekker geschikt als premier. Maar ook onder zijn eigen achterban moet hij Hoekstra (62 procent) en Rutte (56 procent) voor laten gaan. Wel scoort hij onder die groep hoger dan zijn voormalig concurrent voor het lijsttrekkerschap Omtzigt (37 procent).

Winst voor PVV

In de eerste zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag na het zomerreces wint de PVV drie zetels. De partij staat nu op 18. De partij van Geert Wilders, die afgelopen maand opriep tot een structurele loonsverhoging voor zorgpersoneel, is daarmee virtueel de tweede partij van het land.

Bij de VVD, die nog altijd ruim aan kop staat, zet juist de dalende trend door. De partij verliest voor de derde maand op rij en staat nu op 37 zetels, twee minder dan bij de vorige peiling.

Lees ook

Coalitie stabiel

De coalitie blijft stabiel op 75 zetels: de VVD verliest er twee, D66 wint er twee en noteert nu 15 zetels. Het CDA (16, -1) en de ChristenUnie (7, +1) houden elkaar in evenwicht.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel is gehouden van 21 tot en met 27 augustus 2020. Aan het onderzoek deden 27.366 leden mee en is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.058Â stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 28 tot en met 31 augustus 2020. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.