Tot nu toe hield het kabinet steeds de boot af als het ging om het structureel verhogen van salarissen in de zorg, maar uit de coalitie klinkt nu toch een ander geluid. CU-leider Segers: ”Ik wil ervoor zorgen dat het zorgpersoneel beter betaald krijgt.”

Al meerdere keren werd een motie van de oppositie voor verhoging van salarissen in de zorg verworpen. Steeds was het argument van het kabinet dat er financieel geen ruimte is voor het structureel bijplussen van de lonen voor zorgpersoneel. Bovendien hadden verpleegkundigen en verzorgenden er de afgelopen jaren al meer geld bij gekregen, zo luidde het credo.

Op korte én lange termijn

Dus naast een extra bonus zat er niet meer in het vat voor de zorg op Prinsjesdag. Toch laat fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en dus van een coalitiepartij, doorschemeren dat er wat hem betreft wel ruimte is voor extra salaris.

"Ik mag niks zeggen, want met Prinsjesdag komen plannen naar buiten", zegt Segers."Ik denk dat de coalitie gaat kiezen voor maatregelen om de werkdruk en werkomstandigheden te verbeteren, maar dat we ook gaan kijken naar het salaris. Dat is voor een deel op de korte termijn, maar ook echt op de langere termijn."

Lees ook

Betere salarissen

Of hij hiermee doelt op een structurele loonsverhoging voor verpleegkundigen en ander zorgpersoneel? "Ja, het gaat om een structurele verhoging, dat wil ik." Het is wat hem betreft echt nodig. "Er is heel veel maatschappelijke waardering voor de zorg, dat merk je. Dat zou ook vertaald moeten worden in betere salarissen."

Vooral het startsalaris is volgens Segers vaak veel te laag."Ik zie aanvangssalarissen, waarvan ik denk dat die echt hoger moeten. Zo zorg je ervoor dat mensen kunnen doorgroeien en zich kunnen ontwikkelen. Dat zijn dingen waar wij medeverantwoordelijk voor zijn."

VVD wijst extra verhogingen af

De grootste regeringspartij VVD houdt voorlopig de poot stijf als het gaat om het structureel ophogen van de lonen in de zorg. Fractieleider Klaas Dijkhoff houdt vast aan de lijn van het kabinet.

"Ik vind dat de salarisverhoging die er al is afgesproken door moet gaan. Dat gaat in sommige gevallen om 7,5 procent in 2 jaar tijd. Er zijn dus al flinke verhogingen geweest de afgelopen jaren."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.