De troonrede die de koning vanmiddag uitsprak, krijgt een goede voldoende. Ruim 3.000 mensen uit het EenVandaag Opiniepanel die de toespraak hebben gehoord of gezien geven het een 6,5 gemiddeld.

Daarmee zijn mensen positiever dan over de troonrede van vorig jaar. Toen gaven mensen de toespraak van de koning gemiddeld een krappe voldoende: 5,9.

Waarschuwing is eerlijker

Belangrijkste reden voor het enthousiasme is dat de troonrede wat realistischer wordt ervaren dan andere jaren. "Ze geven alvast een winstwaarschuwing voor de komende jaren, dat is eerlijker", zegt een panellid. "Mensen passen niet in koopkrachtplaatjes, dat is nu veel duidelijker", schrijft een ander. Vorig jaar ergerden veel mensen zich nog aan de positieve boodschap in de troonrede terwijl ze zelf niets in hun portemonnee voelden.

Kiezers van de coalitiepartijen zijn het meest positief over de troonrede van dit jaar (gemiddeld 80 procent). Maar ook ruime meerderheden van kiezers van oppositiepartijen, zoals GroenLinks (83 procent) en PvdA (71 procent), zijn hier goed over te spreken. Daarnaast zijn ook de achterbannen van de SP (65 procent), PvdD (69 procent) en 50PLUS (57procent) positief. Alleen kiezers van FVD (59 procent) en de PVV (61 procent) zijn vooral negatief.

Koning statiger met baard

Niet alleen om de troonrede stond Koning Willem-Alexander in het middelpunt op Prinsjesdag. Ook om zijn baard is veel te doen. De grootste groep vindt het mooi en geeft de voorkeur aan de koning mét baard (46 procent). "Het geeft hem meer statuur", zegt een panellid. Een ander: "Hij gaat met zijn tijd mee, het maakt hem mannelijker". Weer anderen valt de gelijkenis met zijn voorouders op: "Hij lijkt zo wel op Willem I".

Niet iedereen is enthousiast. 22 procent ziet Willem-Alexander liever baardloos. Sommige mensen vinden dat de baard hem ouder maakt. Anderen houden gewoon niet van baarden. Veel mensen weten het niet (32 procent) of maakt het niet uit. "Dit is nu typisch iets dat hij zelf moet weten, hij mag al zo weinig zelf bepalen", vindt een deelnemer. Mannen zijn iets enthousiaster over de baard dan vrouwen. 51 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen vinden dat de baard goed staat.

info

Over dit onderzoek

Aan leden van het EenVandaag Opiniepanel die eerder hebben aangegeven de troonrede te gaan bekijken, stuurden we een onderzoek vlak na de troonrede. Het onderzoek liep op 17 september van 14:00 uur tot 17:00 uur. Er deden 3.100 leden van het Opiniepanel mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.