De Troonrede die koning Willem-Alexander vandaag op Prinsjesdag uitsprak, krijgt een krappe voldoende. 3000 leden van het EenVandaag Opiniepanel die naar de Troonrede hebben gekeken, gaven gemiddeld een 5,9.

52 procent van de deelnemers vond de Troonrede 'best goed'. Vier op tien waren niet tevreden. Afgezet tegen het vertrouwen in het kabinet dat we voorafgaand aan Prinsjesdag peilden op 28 procent, is het oordeel over de Troonrede een mooi resultaat voor het kabinet. 

Kiezers PVV en Forum meest kritisch

Van de deelnemers zijn de coalitiekiezers in meerderheid positief over Troonrede (gemiddeld 70 procent), maar ook GroenLinks-kiezers vonden het in meerderheid goed (54 procent). Een panellid zei: "Positief, optimistisch, verstandig, behoedzaam beleid." En een ander panellid: "De toon en de inhoud geeft rede voor optimisme. Nu nog zien dat de regering het waarmaakt."

LEES OOK:

De PVV- en Forum-kiezers onder de pannelleden zijn het meest kritisch. Zo zegt een panellid: "Alleen maar hoera hoera-mededelingen. Nauwelijks echte toezeggingen voor de gewone burger. Rutte gebruikt de koning." En een ander panellid noemt het 'beschamend' om de koning uit te laten spreken dat de dividendbelasting wordt afgeschaft 'terwijl een zeer groot deel van de bevolking hier fel tegen is. Arme koning.'

Deze troonrede toont aan dat Willem-Alexander weet wat er speelt, zegt een derde (32 procent). Maar de grootste groep (57 procent) vindt toch dat hij dat onvoldoende uitstraalt. 

Lees ook

Lager cijfer voor de jurk

Scoorde de jurk van koningin Máxima in 2016 nog een 7,7, dit jaar zijn de panelleden er minder enthousiast over. Een 7,1 krijgt de jurk nu. De deelnemers vonden de kleur een beetje flets, het geheel een beetje saai en een beetje te wijd. "De kleur van de jurk was al even vaal als de troonrede en net zo flodderig. Het maakt haar truttig, ouwelijk." 

Maar nog meer dan de op jurk is er kritiek op haar hoed. 'Niet praktisch', zeggen mensen, want daardoor was haar gezicht soms niet te zien: "De hoed werkte als een oogklep." "Hoe krijgt ze die hoed zo schuin op haar hoofd?", vragen deelnemers zich ook af. Verder zijn het vooral reacties als 'afschuwelijk', ‘het leek net een pannenkoek' en 'waarom had ze een grammofoonplaat op haar hoofd?' Maar uiteindelijk blijft het toch Maxima. "Altijd elegant", zegt iemand, "zelfs als ze een vuilniszak aan zou trekken". 

LEES OOK:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.