'Geen bezuiniging en perspectief bieden', sprongen eruit tijdens de troonrede van koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Een troonrede die door het coronavirus anders was dan anders. Dit viel leden van ons Opiniepanel op aan de troonrede.

In de troonrede leest de koning de plannen van de regering voor volgend jaar voor. Maar deze keer was er eerst aandacht voor het coronavirus. "Nooit zal ik de Nationale Dodenherdenking van 4 mei 2020 vergeten. Het was onwerkelijk en zeer realistisch tegelijk", begon koning Willem-Alexander. Ook bedankte hij nogmaals de vitale beroepen die het land draaiende houden en sprak hij zijn steun uit aan mensen die door corona zijn getroffen of hun naasten erdoor moeten missen.

Hart onder de riem

"Ik weet dat het nu niet kan, maar ik zou er wel een keer bij willen zijn", zegt panellid Sylvia van der Wateren over het voordragen van de troonrede. "Dan zou ik een goede reden hebben om ook eens een hoedje op te zetten."

Het begin, over de dodenherdenking, vond ze ontroerend. "Net als het hart onder de riem van mensen die iemand verloren zijn, of niet naar iemand toe konden. Verder vond ik het een geruststellend idee dat we als Nederland nog door konden gaan met het steunen van de economie en dat er wordt geïnvesteerd in baanbehoud. En ook nog een beetje in de schone toekomst. Ik vind het hoopgevend dat we dat met elkaar kunnen."

Sylvia had de troonrede negatiever verwacht. "Ik vond het best wel positief. Er is een heleboel gebeurd het laatste halfjaar en ik was benieuwd hoe het volgend jaar moet. Maar dankzij onze spaarzaamheid kan er nog heel veel. En dat sprong er voor mij wel uit."

De koning en koningin links en de genodigden allemaal op anderhalve meter afstand van elkaar
Bron: ANP
De koning en koningin links en de genodigden allemaal op anderhalve meter afstand van elkaar in de Grote Kerk

Afstandelijkheid en zorgen

Ondanks de positiviteit in de troonrede vond Sylvia het toch een droevig gezicht om iedereen zo uit elkaar te zien zitten. "De inhoud van deze troonrede gaat over samen zijn, met elkaar verdergaan. En dan zie je dat iedereen anderhalve meter uit elkaar zit. Het kan niet anders, maar het is niet écht samen", zegt ze.

"Het voelde erg eenzaam. Voorgaande jaren werd er met elkaar gepraat en naar elkaar gekeken. Maar nu zag ik ernstige gezichten, een beetje afgestompt." De afstand tussen de mensen staat voor Sylvia symbool voor de uitdaging en de problemen die het kabinet moet oplossen.

Lees ook

'De koning moet les krijgen in voordragen'

Ook panellid Anthonia van Rappard bekeek de troonrede. "De inleiding over de dodenherdenking vond ik indrukwekkend, dat deed mij veel. Maar hij versprak zich en ik vind dat hij het slecht voordroeg", vertelt ze.

"Hij was slordig, er sloten dingen niet op elkaar aan. Hij moet gewoon eens een keer goede les krijgen in hoe hij iets brengt, want nu raakte ik afgeleid. Het was zo saai. Dat stoort mij verschrikkelijk, eigenlijk vind ik het een schande", concludeert ze.

Niet veel nieuws

Inhoudelijk hoorde Anthonia in de troonrede niet veel nieuws. "Ik lees kranten, dus weet al veel. Rutte profileert zich nu goed. Hij is geweldig, maar ik kan hem tegelijkertijd ook niet uitstaan. Bijvoorbeeld wat de toeslagenaffaire betreft. Dat wordt gememoreerd, maar daar gebeurt dan vervolgens niets mee."

Anthonia vindt zelf dat er veel moet worden ingezet op innovatie en verduurzaming. "We moeten verduurzamen en minder consumeren. Daar wordt niet naar gekeken en dat heb ik gemist."

Koning Willem-Alexander tijdens het voorlezen van de troonrede
Bron: ANP
Koning Willem-Alexander tijdens het voorlezen van de troonrede

Luisteren vanuit Frankrijk

Een inclusieve troonrede, noemt Huub de Vriend het verhaal van de koning. "Volgens mij zijn alle grote thema's uit de actualiteit genoemd." Hij reageert vanuit Frankrijk. Gelukkig was zijn internetverbinding goed genoeg om de troonrede te volgen. Als musicus zijn al zijn optredens afgezegd, hij repeteert nu in een klein plaatsje in de Pyreneeën.

Huub volgde de troonrede op de radio. "Ik vond het een goede opener, maar persoonlijk had ik zelf iets meer benadrukt dat we samen corona het hoofd moeten bieden", vertelt hij. Ook de problemen in zijn eigen sector, de cultuursector, hadden nog wat meer benadrukt mogen worden. "Maar die sector is natuurlijk persoonlijk, laat ik dat niet voorop stellen. Ik vond het goed dat hij de problematiek in Groningen noemde, sprak over 'van Terschelling tot Aruba' en de toeslagenaffaire aanhaalde."

Waar Anthonia versprekingen hoorde, denkt Huub dat het hakkelende begin mogelijk ligt aan de akoestiek in de Grote Kerk in Den Haag. "Ik ken de grote kerk heel goed en heb zelf op het conservatorium in Den Haag gezeten. Je hebt daar een akoestiek van 8 seconden. Hij hoorde zichzelf en je hebt daar een rare echo. Dus daar zou het aan kunnen liggen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.