Hij maakt zich grote zorgen over zaak van gedupeerden in de toeslagenaffaire tegen de overheid. Daarom wil Kamerlid Omtzigt dat de dossiers die er nog zijn naar het Nationaal Archief gaan. "Het moet verboden worden om nog maar één stuk te vernietigen."

Keer op keer blijkt dat de Belastingdienst onwettig en hardvochtig handelde in de toeslagenaffaire, waarbij meer dan 20.000 ouders onterecht werden gebrandmerkt als fraudeur. De meest recente blunder: in juli bleek dat er 9000 dossiers zijn vernietigd van mensen die in beroep gingen tegen beslissingen van de Belastingdienst. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vreest dat dit de zaak van de slachtoffers verder schaadt.

'Rechtsstaat onwaardig'

"Het gedrag van de Belastingdienst is een rechtsstaat onwaardig", zegt Omtzigt. Verbijsterd bladert het Kamerlid door de stukken waaruit blijkt dat de dienst ruim 9000 dossiers van gedupeerden van de toeslagenaffaire vernietigde.

"En dat is nog niet alles", zegt hij, wijzend naar een van de documenten. "Uit deze brief blijkt dat de dienst werd gewaarschuwd deze stukken nog niet te vernietigen." Omtzigt kan nauwelijks geloven dat hier sprake is van een fout of ongelukkig toeval. "Er is mij teveel misgegaan."

Naar het Nationaal Archief

Omtzigt wil dat het Openbaar Ministerie onderzoekt hoe het kan dat de stukken zijn vernietigd en wie hier opdracht voor gaf. Er kan sprake zijn van een ambtsmisdrijf, strafbare feiten, zegt de CDA'er. "Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht."

Maar hij zegt zich vooral zorgen te maken over de compensatie van de gedupeerde ouders, nu de duizenden dossiers weg zijn. "De stukken in deze zaak zijn bij de Belastingdienst niet in betrouwbare handen. Alles wat er nog is, moet naar het Nationaal Archief, en er moet een verbod komen om nog maar één stuk in deze zaak te vernietigen."

Lees ook

Pieter Omtzigt: "De Belastingdienst heeft wet, op wet, op wet overtreden."

Geen toeval

Gedupeerden kregen voor de zomer nog van de staatssecretaris te horen dat zij spoedig gecompenseerd zouden worden. Maar daar is tot op heden weinig van terecht gekomen. Dulce Goncales is een van hen. Ze moest jarenlang van 100 euro per maand rondkomen met haar drie kinderen. De Belastingdienst heeft haar, zoals ze zelf zegt: "levend begraven." Toch houdt ze moed: "Het is mij beloofd dat ik mijn geld terugkrijg, daar houd ik me aan vast. Het duurt ontzettend lang, maar ik geloof nog steeds dat het gebeurt.

Of het toeval is, dat er 9000 dossiers zijn vernietigd? Goncales denkt van niet. "Niks is toeval. Alles wat gebeurt, heeft een reden. Als je dossiers vernietigt van mensen die nog niet zijn uitbetaald en er is geen oplossing, dan is er iets wat wij niet horen te weten. Als we alles boven water krijgen, zal dat veel ellende en koppen kosten bij de Belastingdienst."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.