Van de Rooms-Katholieke kiezers is slechts 11 procent van plan op het CDA te gaan stemmen. Bij protestantse kiezers ligt het aantal confessionele stemmers hoger: ruim een op de vijf (21%) overweegt bij de komende verkiezingen een stem op het CDA. Dat blijkt uit een peiling van De Stemming, een initiatief van EenVandaag, mede ontwikkeld en uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart GfK. CDA-prominent Hillen stelde vandaag in Elsevier dat het CDA haar katholieke erfenis verwaarloost.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het CDA bij veel kiezers een verouderd profiel heeft. Als aan kiezers van alle partijen wordt gevraagd waarmee ze het CDA associëren, noemt ruim één op de drie (36%) ‘normen en waarden’. Dit was een groot verkiezingsthema onder Balkenende. Op ruime afstand volgen Europa (18%) en de bezuinigingen (16%). Kiezers die het CDA met de laatste twee thema’s associëren, steunen echter voor een belangrijk deel niet de inhoudelijke lijn waarmee de partij de thema’s invulling geeft.

In de peiling van deze week staat het CDA op 14 zetels, 7 zetels minder dan nu in de Tweede Kamer. Deze harde kern bestaat voor het overgrote deel uit gelovige kiezers. Nieuwe kiezers weet het CDA nauwelijks aan zich te binden.

Het beeld van de zetelverdeling is verder nauwelijks veranderd ten opzichte van vorige week. SP is met 35 zetels nipt groter dan de VVD (34). PVV (17), GroenLinks (5), PvdD (3) en 50Plus (3) krijgen er een zetel bij. PvdA (16) verliest drie zetels, ook D66 (13) en ChristenUnie (7) gaan er één zetel op achteruit.

Bekijk de gehele uitslag op www.destemming.nl.

Bekijk hier de uitslag van vorige week: