De bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog is de mooiste herinnering die we als Nederlanders met elkaar delen. Dit blijkt uit onderzoek onder 19.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel voor het programma 'Herinneringen voor het leven’ over dementie. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel mensen ten onrechte denken dat dementie meestal erfelijk is.

In het onderzoek werd de deelnemers gevraagd wat zij de mooiste positieve herinneringen uit de Nederlandse geschiedenis van de afgelopen 100 jaar vinden. De top 5 ziet er als volgt uit: 

Top 5 collectieve herinneringen

1. De bevrijding

De bevrijding staat met afstand op de eerste plaats. Voor veel mensen staat die gebeurtenis model voor de vrijheid waarin we nu leven en die we moeten koesteren. 

2. Kroning Willem-Alexander

Op de tweede plaats staat de kroning van koning Willem-Alexander. Deze wordt vaak in één adem met zijn huwelijk met Máxima en de viering van Koningsdag genoemd. De koning staat model voor verbondenheid en gezelligheid met alle Nederlanders.  

3. Deltawerken

De watersnoodramp in 1953 is een collectief trauma. Maar dat we het water de baas zijn geworden met de Deltawerken beschouwen we als een collectief succes waar de rest van de wereld nog wat van kan leren.  

4. Emancipatie van vrouwen

 Vooral vrouwen kiezen voor de emancipatie van de vrouwen in onze samenleving in de vorige eeuw. De invoering van het kiesrecht voor vrouwen in 1919 wordt veel genoemd. Ook de komst van de wasmachine, de pil en de abortus beweging zien veel deelnemers als belangrijke mijlpalen. De vierde plaats van dit thema lijkt mede beïnvloed door de huidige #MeToo discussie. 

5. Sportieve successen: EK 1988 en Elfstedentocht 

We voelen ons als Nederlanders bij uitstek één in het beleven van onze sportieve successen. Meest genoemd is winnen van het EK van 1988. Ook de verloren WK finales van 1974 en 1978 zitten bij veel mensen nog in het geheugen gegrift. Een ander sportief evenement dat ons verbindt is de Elfstedentocht. Ook al is de laatste al weer 21 jaar geleden (1997), we weten allemaal nog waar we waren en hoe we die heroïsche tocht beleefd hebben. 

Cassettebandjes en nagellak actie

Iedere generatie heeft zijn eigen speciale herinneringen. Zo vinden de babyboomers de wederopbouw van Nederland iets dat we niet mogen vergeten. 'Wat een armoede was er toen nog. Dat realiseren we ons met al onze welvaart nu nauwelijks meer’, zo schrijft een deelnemer. De leeftijdsgroep tussen de 35 en 55 jaar heeft de ontwikkeling van alle moderne communicatiemiddelen aan zich voor bij zien trekken. Van bandrecorders naar cassettebandjes, van video’s naar DVD’s, de opkomst van het internet en de mobiele telefoon, alles hebben zij zich in hun leven eigen gemaakt. De jongere generatie onder de 35 maakt zich sterk voor Sinterklaas als nationaal feest. In deze groep wordt ook de nagellak actie van het zieke jongetje Tijn genoemd als symbool dat ons Nederlanders met elkaar verbindt. 

Onderzoek: misverstand over dementie en erfelijkheid

In het onderzoek werd ook gekeken wat de deelnemers weten over de ziekte dementie, waarbij herinneringen vervagen en verdwijnen. Veel mensen zijn bang om zelf dementie te krijgen als een naast familielid deze ziekte heeft. Dit is onterecht omdat dementie in de meeste gevallen niet erfelijk is. Slechts vier van de tien ondervraagden (38%) weten dit. De meesten zijn hier niet van op de hoogte: ruim een derde (36%) denkt dat dementie meestal wel erfelijk is, en 26 procent weet het niet.

Het misverstand is duidelijk terug te zien bij de vraag of je bang bent om zelf dementie te krijgen. Een kwart van alle deelnemers (28%) maakt zich hier zorgen over. Maar onder de groep die een naast familielid met dementie heeft ligt dit een stuk hoger (46%). Het grootst is de angst bij de ondervraagden die zelf een ouder met dementie hebben: van hen vreest de helft (50%) de ziekte ook te krijgen. 

over dit onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Aan het onderzoek deden 19.210 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats in van 18 tm 21 september 2018. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Gijs Rademaker maakt de uitslagen bekend in het AVROTROS programma 'Herinneringen voor het leven.’ Dit programma over dementie wordt gepresenteerd door Caroline Tensen en is gemaakt in samenwerking met Alzheimer Nederland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.