De meeste mensen (62%) vinden dat Nederland zich aan de NAVO-norm voor defensie-uitgaven moet houden, ondanks de extra miljarden die dat gaat kosten. Een kwart (26%) van de ondervraagden is het daarmee oneens. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 24.000 deelnemers van het Opiniepanel naar aanleiding van de NAVO-top van 11 en 12 juli in Brussel. 

In 2014 beloofde Nederland, samen met andere NAVO-landen, om in 2024 twee procent van hun Bruto Binnenlands Product aan defensie uit te gaan geven. Met de huidige investeringen van het kabinet in deze post - 1,5 miljard euro per jaar - zou er vanaf 2020 ongeveer zeven miljard euro per jaar nodig zijn om die belofte te halen. Nederland loopt, net als vele andere NAVO-landen, dus achter op de afgesproken doelstelling. Dit tot ergernis van de Amerikaanse president Trump. Op de NAVO-top zal Trump de Europese landen wederom wijzen op die achterstand. 

KIJK&LEES OOK:

En terecht, vinden de meeste kiezers dus, want belofte maakt nu eenmaal schuld. Veel mensen vinden het niet rechtvaardig dat de NAVO-landen verwachten van de Verenigde Staten om het gat te dichten: “Ik ben geen Trump-fan maar hier heeft hij wel een punt”, zegt een panellid. Door de wispelturigheid van de Amerikaanse president betwijfelen deelnemers of Nederland überhaupt nog op Amerika kunnen bouwen: “Hoe betrouwbaar zijn de VS met de huidige president als het erop aankomt? We moeten onszelf kunnen verdedigen in deze onzekere tijden”. Met de tanende invloed van de Verenigde Staten in de wereld, zeggen sommigen, vormen andere niet-bondgenoten een steeds grotere dreiging voor Nederland: "De dreiging van Rusland, Turkije en andere instabiele landen in het Midden-Oosten maken dat we meer moeten investeren in veiligheid.”

Opvallend is verder dat niet alleen rechtse kiezers, die defensie van oudsher belangrijk vinden, voorstander zijn van het halen van de NAVO-norm. Ook de grootste groepen kiezers van D66, PvdA, SP en GroenLinks voor meer geld naar deze post.

Toch zijn er thema’s die volgens panelleden om meer aandacht, of miljarden, vragen dan Defensie. Als we vragen waar het kabinet in moet investeren worden gezondheidszorg, onderwijs en klimaat al jarenlang belangrijker gevonden en dat zien we nu ook weer terug. Defensie volgt op afstand en is het achtste belangrijkste thema.

Lees het onderzoek

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.