De meeste mensen willen niet dat de coronaregels tijdens de kerstdagen tijdelijk worden versoepeld. Dat blijkt uit onderzoek onder het Opiniepanel. Tweederde zegt de regels sowieso te volgen, een kwart houdt daar geen rekening mee.

Minister Hugo de Jonge zei deze week dat een versoepeling van de regels "op losse schroeven staat." Vanwege de huidige besmettingscijfers zijn zelfs strengere maatregelen niet uitgesloten.

Duitsland

Gisteren werd bekend dat de coronaregels in Duitsland speciaal voor de feestdagen worden versoepeld. Je mag met kerst en oud en nieuw met tien mensen samenkomen, terwijl dat nu vijf mensen zijn.

De meeste mensen (63 procent) zouden het een slecht plan vinden als zoiets ook in Nederland wordt beslist. Een kwart vindt het wel een goed plan en zou het liefst willen dat we tijdens de kerstdagen tijdelijk met meer personen bijeen mogen komen.

Lees ook

Kwart laat kerstviering niet afhangen van coronaregels

Op 8 december geeft het kabinet waarschijnlijk meer uitsluitsel over de regels die in Nederland gelden tijdens de feestdagen. Tweederde (66 procent) zegt zich met kerst sowieso aan de coronaregels te houden. Zij gaan kerst met het maximum toegestane aantal personen vieren, ongeacht hoeveel dat er zijn.

Een kwart zegt dat ze hun plannen niet laten afhangen van wat het kabinet bepaalt. Velen van hen gaan kerst vieren zoals ze altijd doen. "Het interesseert me niet wat de regering allemaal bedenkt. Wij vieren de kerst met onze kinderen en kleinkinderen zoals we het ieder jaar doen. In totaal zijn we dan met 8 volwassenen en 2 kinderen", aldus een deelnemer.

"Het jaar was al zo vervelend"

Ook wijzen veel mensen op het vervelende afgelopen jaar. Iemand schrijft: "Ik heb na zo'n jaar echt behoefte om met de familie samen kerst te vieren. Daar heb ik wel een beetje schuldgevoel voor over."

Er zijn ook mensen die wel rekening houden met de coronasituatie, maar nog niet weten of hun plannen net binnen of net buiten de regels vallen. "Ik vind het geen bezwaar om iets meer dan 2 of 3 mensen uit te nodigen, zeker niet als ze allemaal uit 1 gezin komen."

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek werd gehouden van 20 tot en met 24 november 2020, er deden 22.009 mensen aan mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Lees ook