Een meerderheid (73 procent) heeft begrip voor de boerenprotesten van gisteren bij provinciehuizen, maar een minstens even grote groep keurt de manier waarop actie is gevoerd, af. Het draagvlak voor een nieuwe landelijke actie is daardoor afgenomen.

Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag die is gedaan een dag na de boerenprotesten bij provinciehuizen. Op sommige plekken, met name in Groningen, kwam het tot geweld en intimidatie. Zo werd een deur van het provinciehuis geramd door een tractor en politie geïntimideerd door boeren. Bijna 18.000 leden van het Opiniepanel gaven daarop hun reactie.

'Geen sympathie voor slopen of geweld'

De meeste mensen (63 procent) keuren die manier van protesteren af, ook al hebben ze begrip voor de onvrede van de boeren. "Je mag demonstreren wat je wil in dit land, maar geweld en vernielingen zijn uit den boze. Zij willen toch ook niet dat klimaatactivisten alles kort en klein slaan op hun terrein?", zegt een deelnemer in het onderzoek. En een ander: "Agenten zijn net als boeren ook mensen die keihard werken. Ik kan geen sympathie ophoesten voor mensen die dingen slopen of geweld gebruiken."

Morgen, 16 oktober, houden boeren een nieuwe, landelijke protestdag. Na een protest voor het gebouw van het RIVM, het instituut dat de stikstofuitstoot van sectoren berekent die volgens boeren niet zou kloppen, trekken zij naar de Tweede Kamer. Daar voeren zij actie tegen de landelijke politiek totdat de overheid de stikstofmaatregelen intrekt, zei een woordvoerder eerder.

Lees ook

Minder steun voor nieuwe acties

Het begrip voor die protestacties is gedaald. Vorige week stonden mensen nog massaal, 89 procent, achter het eerdere protest in Den Haag van 1 oktober. Ook voor de toen net aangekondigde actie van morgen was veel steun (72 procent). Nu, een dag na de protesten bij provinciehuizen, heeft 60 procent nog begrip voor het protest van morgen. "Ze mogen natuurlijk actievoeren als ze dat willen, maar het is mij nu wel duidelijk genoeg", zegt een deelnemer.

Dat gevoel wordt door meer mensen gedeeld. Als mensen moeten kiezen, vindt bijna de helft (47 procent) dat boeren voldoende hebben laten zien wat ze willen en dat het wat hen betreft kan stoppen. De andere helft (50 procent) vindt dat boeren nog meer actie mogen voeren als zij dat willen.

Goed dat provincies beleid intrekken

Het bestuur van de provincies Friesland, Gelderland, Overijssel en Drenthe hebben onder druk van de boerenprotesten besloten de vorige week genomen stikstofmaatregelen in te trekken. Een kleine meerderheid (57 procent) vindt het een goede zaak dat de provinciebesturen zijn gezwicht voor die druk.

Deze mensen hekelen het feit dat boeren in eerste instantie zijn uitgesloten om mee te praten: "Het was in eerste instantie onterecht dat de provincies beleid vaststellen zonder de boeren daarbij te betrekken", zegt een ondervraagde. 33 procent vindt de draai van de provincies een slechte zaak. Zij vinden dat het nu lijkt alsof agressie loont.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Het onderzoek is gehouden op 15 oktober 2019, een dag na de protesten bij de provinciehuizen. Aan het onderzoek deden 18.054 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden.

Lees ook