Er is op dit moment geen meerderheid voor kernenergie in Nederland. Dit blijkt uit vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 13.000 mensen. In juni 2010 was er nog een kleine meerderheid van 54 procent voor kernenergie. Nu is het aantal voorstanders gedaald tot 45 procent. 47 procent zegt nu tegen kernenergie te zijn, vorig jaar was eenderde tegen (33 procent).

Het aantal tegenstanders is gegroeid door de ontploffende en lekkende kerncentrales in Japan. Veel mensen zeggen dat ze zich nu bewuster zijn van de veiligheidsrisico’s en dat er ook in Nederland een nucleaire ramp kan gebeuren.

De gebeurtenissen in Japan hebben mij er van overtuigd dat

kernenergie te gevaarlijk is. Als een technologisch hoogstaand land als Japande kernreactoren niet kan beheersen in geval van calamiteiten, dan kan niemand het, aldus een deelnemer.

Voorstanders van kernenergie vinden het vooral belangrijk dat Nederland minder afhankelijk is van olieproducerende landen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse kerncentrale in Borssele gewoon open kan blijven. Ook vertrouwen de ondervraagden erop dat deze veilig is. Maar een tweede kerncentrale hoeft er voorlopig niet te komen: 49 procent is tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale, 41 procent wil wel een tweede centrale.

Zorgen om buurlanden

Eén op de drie deelnemers maakt zich zorgen om de risico’s van de kerncentrale in Nederland. Meer zorgen zijn er om de kerncentrales van onze buurlanden: bijna de helft (45 procent) maakt zich zorgen wat er kan gebeuren met de kerncentrales in Duitsland, Belgie, Engeland en Frankrijk. Het gaat mij niet alleen om Nederland, maar ook met name Belgie. ‘Ik woon in Roosendaal, waar wij bij helder weer de stoomwolken van de kerncentrale van Doel zien, enkele kilometers over de Nederlandse grens. Als daar iets gebeurt moet heel West-Brabant ontruimd worden,’ zegt een bewoner van de grensstreek.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 13.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op dinsdag 15 maart 2011.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Lid worden van ons panel kan hier.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.