De initiatiefnemers van Second Hand September vragen je om deze maand even geen nieuwe kleding te kopen, vanwege de impact van de kledingindustrie het milieu. We vroegen 2000 jonge mensen (18-34 jaar) of ze letten op hoe hun kleding geproduceerd wordt.

Bijna driekwart (72 procent) vindt het moeilijk om na te gaan of kleding op een duurzame manier gemaakt is. Jonge mensen missen vooral duidelijke en eerlijke informatie over het productieproces op het label van een kledingstuk. Zo schrijft iemand: "Bij de meeste kleding hangt er geen kaartje aan waarop staat hoe het is gemaakt." Een ander: "Er staat wel eens wat op als 'conscious', 'biologisch' of 'fair trade', maar het is niet duidelijk wat daar precies mee bedoeld wordt. Het zijn loze marketingtermen die merken zelf gebruiken. Er is geen gereguleerd en herkenbaar keurmerk."

Kwaliteit boven duurzaamheid

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat duurzaamheid niet op één staat wanneer jonge mensen gaan shoppen. Deelnemers werd gevraagd wat ze het belangrijkst vinden bij de aankoop van een kledingstuk: de prijs, de kwaliteit of dat het op een duurzame manier gemaakt is?

Een ruime meerderheid (71 procent) vindt de kwaliteit het belangrijkst, 16 procent koos voor een lage prijs en bij 12 procent staat duurzaamheid voorop.

info

Over dit onderzoek Het onderzoek is gehouden van 6 tot en me 19 juni. Er deden 2084 jonge mensen mee tussen de 16 en 34 jaar. De uitslag is gewogen op vijf variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.