Het gaat goed met de Nederlandse economie, maar hoelang nog? Deze week werd in verschillende kranten gespeculeerd over een nieuwe crisis. Wij vroegen mensen of ze denken dat er die er in de komende 5 jaar komt.

Ja, zegt 55 procent, ik verwacht dat Nederland de komende jaren in een economische crisis komt. Een kwart denkt juist dat het economisch voor de wind blijft gaan. Een op de vijf geeft aan het niet te weten.

PVV- en FVD-stemmers meest pessimistisch

Mensen die op een coalitiepartij hebben gestemd, zijn het minst pessimistisch, maar ook van hen denkt de grootste groep dat er een crisis voor de deur staat.

PVV- en Forum voor Democratie-stemmers zijn gemiddeld het meest negatief; van hen verwacht 70 procent dat Nederland binnen 5 jaar in een crisis belandt.

Trump

De meeste panelleden noemen één duidelijke oorzaak voor de financiële onzekerheid: Donald Trump. Vooral de handelsoorlog tussen de VS en China kan volgens deelnemers leiden tot een crisis die in Nederland voelbaar is. Ook de brexit wordt genoemd.

Daarnaast zijn er mensen die het denken dat het 'wel weer tijd' is: "Dat gebeurt nu eenmaal eens in de zoveel jaar. Het gaat nu al een tijdje goed, dus dan moet er wel weer een crisis komen."

info

Over het onderzoek

Aan dit onderzoek, gehouden van 5 tot en met 9 augustus 2019, deden 20.869 leden van het Opiniepanel mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.