Een warmtepomp in je kelder, zonnepanelen op je dak en koken op elektra. Onze huizen moeten van het aardgas af, maar we hebben geen idee hoe we dat in de praktijk moeten doen. En er zelf voor betalen, dat zien de meeste mensen helemaal niet zitten.

In 2050 moeten alle Nederlandse huizen aardgasvrij zijn. Nu zijn de meeste huizen nog aangesloten op het gasnet, dus dat wordt een flinke operatie. Bewoners moeten zelf gaan meebetalen aan de overgang van gas naar elektriciteit in hun huis. 59 procent zegt hier geen begrip voor te hebben.

Goedkopere technieken

Want waarom moet de rekening bij de burger neergelegd worden? Begin eens bij het bedrijfsleven. Of laat de regering zelf wat dieper in de buidel tasten. Waarom worden gewone mensen op kosten gejaagd terwijl Schiphol wel mag uitbreiden?

Veel mensen vinden dat het kabinet veel te hard van stapel loopt met alle plannen in het Klimaatakkoord. Ze zien liever dat we eerst kijken wat het buitenland doet, of dat we wachten op nieuwe, goedkopere technieken.

Het zijn nutteloze peperdure ingrepen die vrijwel geen enkele invloed zullen hebben op het klimaat.

Liever de tandarts betalen

Bovendien is het leven al duur genoeg volgens veel panelleden. "Ik lig er nog niet wakker van, maar how the hell moet ik als ZZP'r een warmtepomp betalen? Ik ben al blij als ik de tandarts kan betalen", zo verzucht een deelnemer. En een ander: "Ik maak me grote zorgen dat ik niet meer rond zal kunnen komen... Alles wordt nu al steeds duurder."

Wel begrip voor klimaat

Een derde (35 procent) heeft er wel begrip voor dat burgers zelf moeten meebetalen aan de overgang naar duurzame energie in hun eigen huis. Ze hebben wel wat over voor een beter klimaat. "Ik zal me aan moeten passen. Dat geeft niet omdat ik heel goed besef dat er iets moet veranderen in de manier hoe wij met de aarde omgaan. Zo niet, dan hebben mijn achter kleinkinderen geen wereld meer."

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 1 en 2 juli 2019. Aan het onderzoek hebben 17.510 leden van het EenVandaag Opiniepanel meegedaan. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.