De zomer van 2018 was de warmste in 300 jaar. Komende week worden weer tropische temperaturen verwacht in Nederland. Volgens sommige deskundigen is de natuur nog steeds niet hersteld van de droogte van vorig jaar. Maken wij ons zorgen of niet?

We vroegen 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel of zij zich zorgen maken over de gevolgen van de droogte in Nederland. De helft van de deelnemers (44 procent) maakt zich veel of redelijk veel zorgen. Een iets grotere groep (55 procent) maakt zich nauwelijks of geen zorgen.

Droogte in tuin valt meestal mee

Wat merken de ondervraagden zelf van de droogte? 15.000 mensen die het onderzoek invulden hebben een tuin. De meeste tuinbezitters (82 procent) hebben er niet zo veel of helemaal geen last van. Ze sproeien wat vaker of kopen een regenton en nemen het voor lief dat er af en toe een plant dood gaat.

Verdord gazon

Eén op de zes mensen zegt veel of redelijk veel last te hebben van de gevolgen in zijn tuin (18 procent). "De bovenste laag is nog wel vochtig na een regenbui, maar daar onder blijft het kurkdroog", zegt iemand. Een ander schrijft: "Onze dennen en coniferen hebben het erg moeilijk. We geven ze nog wekelijks water. En van het gras voor de kinderen is ook niet veel over."

Maar ook ernstige gevolgen

Bij sommigen heeft de droogte nog andere effecten: "Door inklinking van de kleilaag onder mijn huis moest ik de fundering versterken. Dit kostte kapitalen en wordt niet door verzekeringen of instanties vergoed." Een ander panellid maakt zich zorgen: "Ik heb heb vorige zomer al afgescheurde afvoerleidingen gehad, ik houd mijn hart vast voor de komende zomer."

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 13 tot en met 20 juni, deden 22.487 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.