Ze gaan samen het bos in, de brandweerman en de boswachter. Het droge weer van vorig jaar zorgde voor een recordaantal natuurbranden. En daarom is een goede voorbereiding op een droge zomer van levensbelang. "We kijken waar de gevaarlijke punten liggen."

De droogte van vorig jaar zorgde voor 2800 natuurbranden in Nederland. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2017. Reden voor de brandweer om samen met Staatsbosbeheer nu alvast een plan te maken hoe ze bosbranden zo snel mogelijk kunnen bestrijden. "Wij gaan samen met natuurbeheerders kijken hoe de bereikbaarheid is in het gebied, waar de gevaarlijke punten liggen, waar de bluswatervoorziening zit en hoe we erbij kunnen komen", zegt natuurbrandspecialist Jan Rozeboom.

Lees ook

Verschillende belangen

Rozeboom is met boswachter Lysander van Oossanen onderweg in het Drents-Friese Wold, een natuurgebied dat vooral bestaat uit naaldbomen. De kennis van boswachter Van Oossanen komt goed van pas: "Dit bos is van origine een boswachterij waar veel naaldbomen zijn aangeplant voor de houtproductie. We zijn het wel aan het verloven, dat betekent dat we steeds meer loofbomen planten. Het grote voordeel daarvan is dat het minder brandgevoelig is."

De wegen in het bos zijn nu nog goed begaanbaar en het is belangrijk dat dat zo blijft. "Dit zijn plekken van aandacht", zegt Van Oossanen tegen Rozeboom. "Als je kijkt naar deze takken, die beginnen nu al te zakken. Nog iets verder en jullie krijgen moeite er onderdoor te komen met de wagen." De bereikbaarheid van het natuurterrein is wel een punt waar de belangen van de brandweer en de natuurbeheerders uit elkaar liggen. "De brandweer wil overal komen, terwijl wij sneller zeggen: je kunt gewoon niet overal komen", verduidelijkt Van Oossanen.

Discussie over dood hout

Soms kiezen ze er dan ook voor sommige gebieden uit te laten branden. "Het is vaak kwetsbare vegetatie. Je maakt dan meer kapot door het gebied in te rijden met de zware wagens dan dat er een brand overheen gaat. De grote wielen maken namelijk niet alleen de plant kapot, maar ook de bodem en dat is zonde", zegt Van Oossanen.

Op sommige plekken in het bos ligt veel dood hout langs de kant. "Dat is waar we met natuurbeheerders afspraken over maken, dat moet in een beheersplan. In het vervolg moet deze strook zoveel mogelijk vrij zijn", legt Rozeboom uit. Volgens de boswachter is dood hout juist waardebol voor het bos. Van Oossanen: "Het is een voedingsbron voor het bos. Zo zitten er paddestoelen en schimmels op, het liefst halen we dat niet weg. Alleen als we de brandweer helpen door het iets verder in het bos te leggen, dan hebben we er allebei baat bij."

'We kruipen steeds verder naar elkaar toe'

De schouw die ze samen doen levert wat Staatsbosbeheer veel op. "Zowel de brandweer als wij kennen het gebied nu goed. Zo weten we van te voren ook veel beter hoe brand te bestrijden mocht ie ontstaan," zegt Van Oossanen.

"We kruipen steeds meer naar elkaar toe. Wij moeten meer rood gaan denken, zoals de brandweer, en zij moeten meer groen gaan denken, zoals wij. Dat moeten we bij elkaar zien te krijgen."

  • Hoe groot is het natuurbrandrisico bij u in de buurt? Op deze website wordt de actuele stand van zaken bijgehouden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.