Voor het tweede jaar op rij kampen boeren in het oosten van het land met extreme droogte. Ze maken zich zorgen. "Voor een jaar kan het een keer, maar niet jaar op jaar”, zegt Henk Jolink van boerenorganisatie LTO.

Sinds deze week geldt in de Achterhoek en delen van Twente een verbod om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. In het oosten van het land is het namelijk droger dan in de rest van het land. Neerslag is er amper gevallen.

Waar eindigt dit?

"We gingen droog het jaar uit. De winter was niet heel nat en dit voorjaar was het alweer droog", vertelt Bert Sloetjes, akkerbouwer in het Gelderse Halle in de Achterhoek. Om tot grondwater te komen moet hij diep graven, tot wel 2 meter diep. "Je vindt geen water. Alleen maar stof"

"Het lastigste is dat je niet weet hoe lang dit duurt", zegt hij. "Je weet gewoon niet waar dit eindigt. Dat vind ik persoonlijk lastig".

Boer Sloetjes: 'Je weet niet waar dit eindigt'
info

Onttrekkingsverbod

Vanaf 18 juli is het verboden om water uit beken, sloten en vijvers te halen in de Achterhoek en Twente. De waterstanden zijn erg laag en er is een neerslagtekort van meer dan 220 millimeter. De waterschappen roepen iedereen op om zuinig met al het water om te gaan. Het advies is om de regen die er valt zo veel mogelijk op te vangen zodat het in de grond kan trekken, door bijvoorbeeld regentonnen en tegels te vervangen door planten.

Historisch droog

De zomer van 2018 kenmerkte zich door hoge temperaturen en extreme droogte. Het waren omstandigheden die toen voor het hele land golden. Dit jaar lijkt de droogte vooral een probleem te zijn voor Oost-Nederland.

"In het westen van het land gaat het goed, daar zijn geen problemen. Ook de rivierwaterstanden zijn gewoon goed", zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. In Oost-Brabant en Limburg speelt de droogte wel, maar daar hoeven nog geen maatregelen genomen te worden.

Lees ook

Voorraden

Dat de droogte nu vooral het oosten raakt, is wrang. "Vorig jaar was heel Europa warm en droog. Elke boer had hetzelfde lot", vertelt akkerbouwer Sloetjes. Nu moet hij met zijn producten concurreren met bedrijven die geen last hebben gehad van de droogte.

De droogteproblemen gelden ook voor veehouders, schetst Henk Jolink van LTO. "Vorig jaar was het voordeel dat er een voorraad was van voorgaande jaren. Maar dat is nu op", zegt Jolink. Dit betekent bijvoorbeeld dat boeren voer voor hun koeien moeten inkopen. Extra kosten dus.

Spannende tijd

Met tropische temperaturen in het vooruitzicht voor volgende week, belooft het voor boeren een spannende tijd te worden. "Als dit nu doorzet, betekent dit voor boeren 20 à 30 duizend euro extra kosten", zegt Henk Jolink van land- en tuinbouworganisatie LTO.

Hoewel boerenbedrijven niet zomaar omvallen, hoort hij wel zorgen om zich heen. "Er zijn er die zeggen: nog zo'n droog jaar, en dan houdt het voor ons op", vertelt Jolink. De schade gaat dan ook niet over 1000 euro. "Het gaat direct over tonnen." De verzekeraar laat EenVandaag weten zeker 10 procent meer deelnemers te hebben. Zij komen in actie bij een neerslagtekort van 250 millimeter. We zitten nu op 220 millimeter.

Ook de winter van 2019 verliep erg droog. Boeren in Zuid- en Oost Nederland uitten hun zorgen over mogelijke beregeningsverboden.