Het onwaarschijnlijk warme begin van mei, het wegblijven van neerslag -en dus droogte- en aanhoudende wind heeft het risico op natuurbranden tot gevolg.  Bij een grote heidebrand in Hoog Soeren is afgelopen vrijdag al een oppervlakte van ongeveer vijftien voetbalvelden verbrand.

Ook over de Duitse grens nabij Hardenberg woedde een flinke brand op een open plek van een bosgebied, waarbij  brandweerkorpsen uit Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart uitrukten. 

De brandweer had snel vat op het vuur en kon zo verdere uitbreiding voorkomen. De oorzaak van de brand is momenteel nog onduidelijk. Men gaat vooralsnog niet uit van brandstichting. 

Op de Veluwe, in de duingebieden en veel andere delen van het land geldt vanwege de droogte code rood.

  • Hoe groot is het natuurbrandrisico bij u in de buurt? Op deze website wordt de actuele stand van zaken bijgehouden. 

Wat betekent deze code oranje? Worden er meer mensen ingezet om te monitoren? In EenVandaag Mart-Jan Schelhaas, onderzoeker Europese bosbouw van de Wageningen Universiteit en Arnoud Buiting, brandweerman en specialist natuurbranden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.