We worden steeds ouder en ook vaker honderd jaar oud. Slechts een kwart (25%) van de mensen vindt het een fijn vooruitzicht om honderd jaar te worden, blijkt uit een peiling van EenVandaag.

Deelnemers zijn vooral bang voor geestelijke aftakeling (63%). Iemand schrijft: "Als je bovenkamer het begeeft dan is doorleven wat mij betreft zinloos." Ook lichamelijke aftakeling en eenzaamheid op latere leeftijd zijn aspecten waar mensen bang voor zijn. 

Als mensen op hun honderste mentaal en lichamelijk nog redelijk in orde zijn, dan zou tweederde wél 100 jaar willen worden. Slechts een kwart (26%) van de ondervraagden stelt dat hun sociale netwerk groot genoeg is om op latere leeftijd niet te vereenzamen. En slechts 18% denkt dat hun sociale dan wel familienetwerk groot genoeg is om later mantelzorg te ontvangen. 

Bij kind in huis?

Gaan we dan naar een model waarbij ouders bij hun kinderen intrekken? Vier op de tien kinderen die EenVandaag ondervroeg zouden, mochten hun ouders hulpbehoevender worden, overwegen ze in huis (dan wel bijgebouw) te nemen. En ook 46% van de deelnemers met kinderen, stellen te willen overwegen bij hun kind(eren) in te trekken.

De grens is wel heel duidelijk: ouders willen geen lichamelijke zorg van hun kinderen en kinderen zien het ook niet als hun taak om lichamelijke zorg te geven. "24 uurs-verzorging vind ik geen taak van de kinderen, wel boodschappen doen, uitstapjes maken en licht huishoudelijk werk," aldus een deelnemer.  

Aanleunwoning beste woonvorm

Toch zijn er andere woonvormen die ouderen meer zien zitten dan intrekken bij hun kind. EenVandaag legde diverse woonvormen voor, waarbij deelnemers konden aangeven of ze zichzelf daar zouden zien wonen als ze ouder en hulpbehoevender worden.

Wonen in een aanleunwoning blijkt het meest populair (91%), gevolgd door een woongemeenschap met bekenden (69%). 

Lees hier de rapportage

over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 20 tot en met 24 juli, deden 25.0715 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, spreiding over het land, stemgedrag en opleiding. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.