Tweederde (66%) van de jongeren met vakantiebaan geeft hun salaris niet of nauwelijks uit aan vakantie. Een derde (35%) zegt dit geld zelfs nodig te hebben voor de gewone uitgaven of om rond te komen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 2200 jongeren, van wie er 1300 een vakantiebaan hebben. 

De helft (51%) van alle ondervraagde jongeren heeft een vakantiebaan gevonden. Een kwart van hen zou graag meer uren werken dan hun baas ze kan bieden. Over hun salaris zijn ze redelijk tevreden, hoewel 27 procent het aan de lage kant vindt. Gemiddeld denken zij de zomer ruim 900 euro te verdienen.

In de meeste gevallen (47%) komt de vakantiebaan voort uit een bijbaantje. Dan moet je die alleen wel hebben: één op de vijf jongeren (18%) zou wel een bijbaan willen, maar kan niks vinden. Een kwart (23%) is aan de vooravond van de vakantie dan ook nog steeds op zoek naar een vakantiebaan.

Vakantiebaan krijgt een 7,6

Vakantiewerkers zijn best tevreden; ze waarderen hun baantje met een 7,6. Naast geld verdienen is de belangrijkste reden om vakantiewerk te doen het opdoen van werkervaring. Minder leuk vinden zij het binnen zitten met mooi weer, het inleveren van vrije tijd en vroeg moeten opstaan.

Als ze moeten kiezen tussen de leukste vakantiebaan of de best betaalde, gaat 62 procent voor de fun en 33 procent voor het salaris. Jongeren werken deze zomer vooral in winkels/supermarkt en in de horeca.

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden van 21 juni tot 1 juli 2013, deden 2261 jongeren mee (van wie er 1302 al een vakantiebaan hadden gevonden). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook