Ook als je haast niks eten, maar wel koffie drinkt, kun je aankomen. Dat zegt hormoontherapeute Vivian Reijs tegen de Telegraaf. Het klopt dat je van koffie drinken dikker kan worden, zeggen experts, maar gelukkig heeft niet iedereen daar last van.

"Vaak wordt er ook veel koffie gedronken om de eetlust te remmen", zegt Reijs in het interview met de krant. "Maar dat kan er weer voor zorgen dat we overmatig veel cortisol in ons lijf krijgen. Daar krijg je een buikje van. Zo kun je een hele dag heel weinig eten, maar toch aankomen van die ene cappuccino."

Cortisol

Hoe zit dat met koffie en aankomen? Het heeft te maken met het cortisol-level in je lichaam. Cortisol is het stress-hormoon. Volgens hormoon-expert Reijs kan koffie dat niveau aanzienlijk verhogen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten.

Maar, zoals bij ongeveer alles in het leven, te veel van dit stofje is ook weer niet goed. Liesbeth van Duijn, diëtiste en oprichter van Nederland Slank, ziet ook dat je cortisol-niveau omhoog gaat bij het drinken van koffie. "Vooral op een lege maag is dit het geval," legt Van Duijn uit. "Als je cortisol-niveau omhoog gaat, schieten je suikerspiegel en je insulinepeil ook omhoog. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker vet stapelt uit de energie die je binnen hebt gekregen."

Koffie maakt dik

Wat dat betreft is het dus zeker mogelijk dat je dikker wordt van koffie. En het heeft niet alleen te maken met cortisol, maar ook met glutanaat. "Glutanaat is een stofje dat onrust veroorzaakt in het lichaam. Die onrust proberen we te temmen door dopamine aan te maken. Dat hormoon maken we aan na de seks, maar vinden we ook als we comfort food eten. Dat kan op die manier verslavend werken, en daar wordt je ook dik van", zegt Van Duijn.

Nooit meer een bakkie pleur hoeft ook weer niet. "Wij raden aan alleen nog koffie te drinken na een maaltijd", zegt Van Duijn. "Dan verklein je dat effect een stuk meer."

Lees ook

Schijf van Vijf

Volgens het Voedingscentrum is de link tussen cortisol en koffie minder aanwezig. "Zeg maar gerust: niet", laat woordvoerder van het Voedingscentrum Sietse Orie weten. "Cafeïne kan de uitscheiding van cortisol verhogen, maar dat hangt ook weer samen met andere factoren zoals stress of sporten. Een verhoging van het cortisol-niveau komt meer door chronische stress en niet door een kopje koffie."

Sterker nog, koffie past volgens Orie juist bij een gezonde levensstijl. Een volwassen persoon mag maximaal 4 kopjes koffie per dag. "Zwarte koffie zonder suiker en volle melk staat in de Schijf van Vijf en heeft verschillende gezondheidsvoordelen", vertelt Orie. "Cafeïne verhoogt de concentratie, daarbij hangt het drinken van koffie ook samen met een lagere kans op hartziektes en beroertes."

Lees ook

Koffie zeker niet het enige

Sytske Scholze, voedingsdeskundige bij Mind Your Food, vindt het gevaarlijk om maar één product als oorzaak van overgewicht te noemen, omdat het is voor iedereen weer anders is. "Er zijn heel veel voedingsmiddelen die invloed hebben op je cortisol-gehalte", zegt Scholze. "Sterke kruiden, hete pepers en alcoholische dranken kunnen ook het cortisol-niveau verhogen. Maar om al die dingen meteen te laten staan hoeft natuurlijk niet."

Het advies van Scholze is dat je zelf vooral moet bijhouden wat werkt voor jou. "En die hormoonhuishouding is zeker belangrijk, daar heeft Vivian Reijs zeker een punt. Samen met je eetpatroon, je stofwisseling en hoeveel je beweegt", zegt Scholze. Of je dus dik wordt van koffie? Je zult het eigenlijk zelf moeten uitzoeken of het ook voor jou geldt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.