Van alle ­dieetpogingen mislukt uiteindelijk 95 tot 98 procent. Dat wordt in elk geval beweerd in een column in De Volkskrant. Is het inderdaad zo moeilijk om van overgewicht af te komen?

"Het is een heel hoog percentage, maar het klopt wel", zegt internist en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC. Vooral bij mensen met obesitas werken strenge diëten niet om langdurig af te vallen.

Meer honger

"Als je obesitas hebt en gaat afvallen, worden er mechanismen in gang gezet die ervoor zorgen dat je weer teruggaat naar je oude gewicht. Of zelfs naar een hoger gewicht. Zo krijg je bijvoorbeeld meer honger en gaat je verbranding omlaag."

Daarom pleit Van Rossum voor gecombineerde levensstijlinterventie, een speciaal traject van 2 jaar, waarin mensen met obesitas worden geholpen. Zo wordt er gekeken naar voeding en beweging, maar ook naar gedragsverandering, zoals slaap en ontspanning.

Lees ook

Afvallen: meer dan eten alleen

Mensen die geen obesitas hebben, maar wel willen afvallen, moeten volgens sportdiëtist Esther van Etten ook kijken naar andere zaken dan wat ze eten.

"Ook je gedrag is belangrijk. Mensen moeten toch kijken waar het fout gaat en inzicht krijgen in de hoeveelheden die ze eten, en waarom ze dat eten", zegt Van Etten.

Niet altijd een ongezonde leefstijl

Volgens Van Rossum van het Erasmus MC is het belangrijk om te benadrukken dat de oorzaak van overgewicht niet altijd ligt in een ongezonde leefstijl.

Daarom is diëten vaak een te eenzijdige benadering als je gewicht wil verliezen en dat op de lange termijn wil volhouden."Denk aan hormonale aandoeningen die sommige mensen mensen hebben, medicijngebruik, of een genetische vorm van overgewicht."

Lees ook

95 tot 98 procent

Het beeld van mislukte diëten wordt ook herkend bij De Nederlandse Obesitaskliniek. Zij helpen patiënten die al veel hebben geprobeerd in hun strijd tegen overgewicht. Arts Valerie Monpellier ziet dagelijks dat het voor patiënten heel lastig is om met een gezond gewicht de deur uit te gaan.

"Als ik kijk naar de cijfers bij ons, hebben mensen als ze bij ons komen gemiddeld een BMI van 44. Na veel afvallen na een operatie, zo'n 1 tot 2 jaar daarna, ligt dat gemiddelde op 30. Er zijn echt wel mensen die in de gezonde range komen, tussen de 20 en 25, maar dat is eerder uitzondering dan regel."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.